Home » Home » Je hond koelen op warme dagen? De beste producten voor jouw Golden Retriever deze zomer!
Hond Koelen

Je hond koelen op warme dagen? De beste producten voor jouw Golden Retriever deze zomer!

Je hond koelen en koel houden in de zomer is belangrijk. De kans op oververhitting en uitdroging zijn namelijk groot bij honden. Let dus zodra het warmer weer wordt goed op je Golden Retriever. Waar nodig kun je hem helpen om koel te blijven. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, denk bijvoorbeeld aan verkoelende snacks, een koelmat of een ventilator. Lees verder om alles in dit artikel te vinden over hoe een Golden Retriever zich koelt en wat jij kan doen om oververhitting te voorkomen! 

Hoe koelt een Golden Retriever zichzelf?

Golden Retrievers zweten niet, ze regelen hun lichaamstemperatuur met hun tong door te hijgen. Des te kouder de lucht om hen heen des te makkelijker ze afkoelen. De koude lucht circuleert in hun systeem en zo koelen ze langzaam af. Verder koelen ze ook nog een beetje af via hun voetzolen, dit is namelijk de enige plek waar een aantal zweetklieren zitten. De afkoeling via hun voetzolen is wel minder effectief dan de afkoeling met de tong. Honden koelen zich dus voornamelijk af met de tong en daar zit nu net het gevaar. De kans op oververhitting is groot, omdat door het hijgen Golden Retrievers sneller uitdrogen. Zorg er bij warm weer dus altijd voor dat er genoeg water is.

Waar je op moet letten

Het gevaar van oververhitting, uitdroging en verbranden liggen altijd op de loer. Let dus altijd op je hond bij warm weer, ongeacht of je buiten of binnen bent. De temperatuur in huis kan bij warme dagen al snel oplopen. Verblijft je Golden Retriever bijvoorbeeld in een serre, bijkeuken met plat dak, een tent of een auto dan is de temperatuur soms zelfs warmer binnen dan buiten. Laat je hond nooit onbewaakt achter in een auto! Neem je je hond mee naar buiten zorg er dan voor dat er genoeg schaduwrijke plekken en koel drinkwater voorhanden zijn.

Wanneer is het te warm?

Het is onmogelijk om een temperatuur te noemen dat aangeeft wanneer het te warm is. Het hangt vooral van je viervoeter af. Om een indicatie te geven, bij 15 graden Celsius met volle zon kan je Golden Retriever het al aardig warm te krijgen.

Wat je vooral niét moet doen tijdens warm weer met je hond

Actieve uitstapjes

Wanneer het buiten warm is kun je je hond het beste in een koel huis achterlaten. Daar doe je hem een groter plezier mee dan een rondje wandelen of naast de fiets te laten rennen. Ga je wel op pad met je hond kijk dan goed uit dat het wegdek niet te warm is. De voetzolen van je hond kunnen bij warm weer verbranden aan het wegdek. Vuistregel: kan jij je blote handen niet 10 seconden op het wegdek houden, dan kan je Golden Retriever dat zeker niet. Zoek in plaats daarvan grasgebieden zoals een park op.

Scheren

Het lijkt een logische gedachte om de lange vacht van je Golden Retriever af te scheren. Doe dit echter nooit, de vacht van je Golden Retriever houdt hem juist koel. De vacht is een soort isolatielaag en beschermt onder andere tegen de zon en oververhitting. Met een geschoren vacht bestaat de kans dat hij zich verbrand. Het is beter om je Golden Retriever regelmatig te borstelen zodat hij de extra haren kwijt raakt.

Tips om je Golden Retriever koel te houden

Uitlaten op slimme tijden

Zoals we al zeiden zijn actieve uitstapjes geen goed idee om te ondernemen op een zomerse dag. Maar je Golden Retriever moet natuurlijk wel uitgelaten worden. Loop ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds laat een grote ronde waarin je hond zijn beweging krijgt. Je kunt ‘s middags nog even snel met je hond naar buiten om zijn behoeften te laten doen. Afhankelijk van je hond is dit niet per se nodig.

Verspreid waterbakken

Water drinken helpt bij verkoeling. Moedig je Golden Retriever aan om water te drinken door meerdere waterbakken in de ruimte te verspreiden. Voorkom dat je hond in een keer grote hoeveelheden gaat drinken, te veel water kan voor hyponatriëmie (te weinig natrium in het bloed) zorgen. Tip: ga je langere tijd weg van huis kun je een paar ijsblokjes toevoegen om het water langer koel te houden. 

Verkoelende snacks

Wie vind een verkoelend ijsje nu niet lekker op een zomerse dag? Niet alleen mensen houden ervan, ook honden vinden een koude snack heerlijk. Je kunt dit gemakkelijk zelf maken door kippenbouillon in te vriezen of door je Kong speeltje te vullen met bijvoorbeeld water of Griekse yoghurt. Je kunt eindeloos variëren met verschillende verkoelende snacks. Een makkelijke én smakelijke manier om verkoeling aan je Golden Retriever te bieden! 

Borstelen

Door de vacht van je Golden Retriever te borstelen help je om losse haren te verwijderen en meer lucht door de ondervacht te krijgen. Borstel uiteraard niet constant, dit is niet goed voor de vacht. In het algemeen is borstelen zelfs niet nodig omdat je Golden zelf de verharing regelt. Borstel je dus niet, dan is dit geen enkel probleem.

Zwemmen

Golden Retrievers houden van water. Ga in plaats van fietsen of een grote ronde wandelen juist lekker samen zwemmen in een verkoelend meertje! Let er altijd op dat je Golden veilig is. Onderschat stromingen niet en laat je hond ook geen chloor- of zeewater drinken. Een zwembadje met koel water in de tuin doet ook wonderen voor je Golden Retriever. Daarover zo meteen meer!

Golden Retriever in de zee

Producten die je hond helpen met koelen

Er zijn een aantal handige producten die helpen bij het koelen van je Golden Retriever. Denk hierbij aan producten zoals een koelmat, koelhalsband of een zwembadje. Al deze producten zijn een goede optie om je hond te helpen om af te koelen.

Koelmatten

Een koelmat is precies wat de naam doet denken, een mat die je hond koelt. Je kunt de mat zowel binnen, buiten en onderweg gebruiken. Je Golden Retriever kan er op liggen zodat hij wat extra hulp krijgt tijdens warme dagen. Er zijn heel wat verschillende koelmatten op de markt. Niet alleen de groottes, ook het materiaal en de kwaliteit van koelmatten kan behoorlijk verschillen. Kies uiteraard een koelmat die past bij jou en je Golden Retriever, maar let er altijd op dat de koelmat van goede kwaliteit is. 

Activerende gel koelmat

Koelmatten komen met verschillende vullingen. Populair zijn de koelmatten met activerende gel. De gel wordt geactiveerd wanneer je Golden Retriever op de mat gaat liggen. De gel koelt je hond af en op het moment dat je hond er weer vanaf komt wordt het weer herladen. Na een paar minuten is de mat weer klaar voor nieuw gebruik. Je kunt de meeste koelmatten met gel ook even in de koelkast of vriezer leggen om het extra koud te maken. 

Is een koelmat gevaarlijk?

Over het algemeen zijn koelmatten veilig. De meeste koelmatten gebruiken namelijk niet-giftige gel als vulling. Uiteraard kan ieder veilig product uiteindelijk gevaarlijk zijn wanneer je hond de mat open bijt of krabt. Let er dan, vooral in het begin, goed op dat je Golden Retriever de mat niet als speelgoed ziet. Investeren in een kwalitatief goede koelmat is het waard voor je hond en je portemonnee.

Beeztees Quick Cooler Izi Koelmat

Beeztees Koelmat

Beeztees weet waar een goede koelmat uit moet bestaan. De Beeztees is direct klaar voor gebruik, de zelfactiverende gel wordt geactiveerd door de lichaamsdruk van je Golden Retriever. Je hond kan een paar uur genieten van de koelmat. Het kan zijn dat je Golden Retriever in eerste instantie niet weet wat hij met de koelmat moet. Maak de mat aantrekkelijk door bijvoorbeeld een verwensnack op de koelmat te leggen zodat hij leert dat de koelmat als positief ervaart! De mat is opnieuw te gebruiken na enkele minuten laden. Gemakkelijk mee te nemen en overal te gebruiken, voorkom alleen dat de koelmat in direct contact komt met de zon. Leg de koelmat buiten ergens in de schaduw. Neem de mat met een doekje af en hij is weer schoon en klaar voor gebruik. Wordt de mat niet gebruikt vouw je hem simpelweg op en is het als een klein pakketje op te bergen. De mat komt in verschillende maten, wij raden aan om voor je Golden Retriever voor de XL (95 cm x 75 cm) te gaan.

Koelhalsbanden

Koelhalsbanden of koelbadanas zijn een prettig extraatje voor je Golden Retriever om af te koelen. Doe de halsband of bandana om de nek van je viervoeter en laat de koelhalsband zijn werk doen.

Coolpets Koelbandana Petrol

Coolpets Koelbandana

Coolpets heeft een toffe koelbandana gecreëerd die iedere Golden Retriever goed staat. De lichaamstemperatuur van je hond wordt langzaam verlaagd door gebruik van de koelbandana. Maak hem even nat met koud water en wring de bandana uit. Schud of wapper de doek even uit om de stof te activeren en doe daarna de bandana om. Zo nodig kun je de bandana wassen bij een maximumtemperatuur van 30 graden. Houd je hond bij gebruik van de bandana goed in de gaten. Bij een koelmat heeft je hond de keuze om er vanaf te gaan wanneer hij het te koud krijgt. Deze optie heeft hij bij het dragen van een bandana niet. Doe de koelbandana dus zo nodig af wanneer je hond koel genoeg is.

Hondenzwembad

Houd jouw Golden Retriever ook zo ontzettend van water? Een mooie optie is om een hondenzwembad te kopen. Heerlijk verfrissend om even te badderen. De meeste zwembaden zijn geschikt voor honden en kinderen. De hele familie kan dus van het hondenzwembad genieten! 

Splashbuddy hondenzwembad

Splashbuddy Hondenzwembad

Splashbuddy voldoet aan alle vereisten voor een perfect hondenzwembad. Dit zwembad hoeft niet opgepompt te worden en kan al na enkele minuten gebruikt worden. Gemaakt van sterk en krasvast PVC met dubbele stikking. De antisliplaag betekent dat je hond veilig kan spelen zonder dat hij zichzelf bezeerd. Opzetten, vullen met water en het plezier kan beginnen. Bouw het hondenzwembad in de door jou gewenste vorm. Het zwembad kan zowel in de tuin als op het balkon worden gebruikt. Ook het afbouwen is een fluitje van een cent. Open het ventiel aan de zijkant om het water weg te laten lopen, neem af met een doekje. Daarna kun je het zwembad opvouwen en opbergen. Zo simpel is zwemmen nog nooit geweest. Nog leuker is de Kong knuffel die gratis bij het zwembad komt!

Er zijn genoeg opties en manieren om je hond te koelen tijdens warme dagen. Ben jij geïnteresseerd in een artikel vol heerlijke en gezonde verkoelende snacks voor je Golden Retriever? Laat het ons weten in een reactie!

Geef een reactie