Home » Home » De 6 beste orthopedische hondenkussens voor jouw Golden Retriever!
Golden retriever liggen

De 6 beste orthopedische hondenkussens voor jouw Golden Retriever!

Ouderdom komt niet zonder gebreken, ook niet voor jouw lieve Golden Retriever. Een goede nachtrust is voor mens en dier belangrijk. Een orthopedisch hondenkussen is een fijn hulpmiddel voor je oudere viervoeter. Een orthopedisch hondenkussen helpt onder andere bij gewrichtsklachten en artritis. Toch is het niet alleen goed voor de viervoeters met deze klachten, jonge en oude Golden Retrievers hebben ook baat bij een orthopedisch hondenkussen. Lees er snel meer over!

Wat is een orthopedisch hondenkussen?

Een orthopedisch hondenkussen geeft extra ondersteuning aan je hond. Orthopedische hondenkussens worden meestal gebruikt door oudere honden. Het hondenkussen zakt niet in waardoor het gemakkelijker is voor je hond om op te staan. Tijdens het liggen op het hondenkussen worden vooral voor de heup en ellebogen van je viervoeter gesteund. Het belangrijkste van een orthopedisch hondenkussen is dat wanneer je Golden Retriever op het hondenkussen ligt hij de vloer niet kan voelen. Het gewicht en de vulling moet gelijk verdeeld zijn. Zakt het kussen zo ver in dat de grond geraakt wordt, dan is het geen orthopedisch hondenkussen van goede kwaliteit. 

Waaruit bestaat een orthopedisch hondenkussen?

Het hoofdbestanddeel van een orthopedisch hondenkussen is memory foam. Memory foam is een iets steviger materiaal, waardoor je hond niet wegzakt op het moment dat hij op zijn kussen gaat liggen. Het geeft extra ondersteuning aan de gewrichten en maakt het makkelijker om op te staan wanneer je hond erop ligt. 

Memory foam wordt ook wel traagschuim genoemd. Het schuim wordt zacht door de lichaamstemperatuur van je Golden Retriever. Het schuim vormt zich naar het lichaam van je hond en dat zorgt ervoor dat er geen drukpunten zijn. Je Golden Retriever zal heerlijk slapen!

Let op wanneer je een orthopedisch hondenkussen koopt hoeveel memory foam erin zit. Soms zit er maar een aantal centimeter aan memory foam in. Dit is vaak niet genoeg om lang mee te gaan. De kans dat het snel inzakt is in dat geval een stuk groter. Vaak is het dan beter om een hondenkussen van betere kwaliteit te kopen die langer meegaat en meer ondersteuning biedt.  

Heeft jouw Golden Retriever een orthopedisch hondenkussen nodig?

Een volwassen Golden Retriever slaapt gemiddeld 12 tot 14 uur per dag. Een pup of senior Golden Retriever zelfs nog meer. Dat houdt in dat je viervoeter veel gebruik maakt van zijn hondenkussen of mand. Investeren in een kwalitatief goed hondenkussen is dus uitermate belangrijk, ongeacht of dat een normaal hondenkussen is of orthopedische.

Mocht je je afvragen of je voor je jonge Golden Retriever een orthopedisch hondenkussen moet kopen dan zouden wij het wel aanraden. Reden daarvoor is omdat een Golden Retriever bekend staat als ras dat op latere leeftijd last kan krijgen van artritis, gewrichtsklachten en heup- en elleboogdysplasie. Door al vroeg te investeren in een orthopedisch hondenkussen kun je je hond ondersteunen nog voordat de problemen ontstaan. Een orthopedisch hondenkussen voorkomt geen artritis of gewrichtsklachten, maar kan wel het wel verminderen. Verder kan het ook goed zijn voor honden die problemen hebben door een verwonding. Hebben ze spier- of gewrichtsklachten dan helpt een orthopedisch kussen om het leven van je Golden Retriever aanzienlijk te verbeteren. 

Golden Retriever Pup

Waar kan een orthopedisch hondenkussen bij helpen?

Zoals we al zeiden helpt het bij artritis en gewrichtsproblemen, maar ook bij heupdysplasie en rug- en spierproblemen. De ondersteuning van de gewrichten tijdens het liggen en het makkelijker opstaan. Heeft je hond deze klachten niet, dan zijn er nog wel andere redenen waarom je kunt kiezen voor een orthopedisch hondenkussen. Bijvoorbeeld je Golden Retriever

  • heeft moeite om in en uit zijn gewone hondenmand te komen
  • is stijf en beweegt traag na het opstaan van zijn gewone hondenkussen
  • blijft bewegen in zijn hondenmand en kan niet comfortabel liggen
  • maakt helemaal geen gebruik van zijn gewone hondenmand

In dit geval zeggen wij bij twijfel doen. Het kan nooit kwaad om je jonge Golden Retriever al op een orthopedisch hondenkussen te laten slapen. Je hond zal je dankbaar zijn! 

Hoe maak je een orthopedisch hondenkussen schoon?

Check altijd het label voordat je een hondenkussen in de wasmachine stopt. Niet alle hondenkussens kunnen namelijk in de wasmachine. Sommige hondenkussen niet niet worden gewassen, maar kunnen wel gemakkelijk met een doekje schoongemaakt worden. Het waslabel zal je vertellen wat de beste manier is om je hondenkussen mooi schoon te houden en in goede kwaliteit.

Welke maat hondenkussen?

Dit hangt uiteraard af van de grootte van je Golden Retriever, maar er is nog een andere factor die meetelt. Net als mensen hebben ook honden een favoriete slaaphouding. Slaapt je viervoeter opgerold of neemt hij juist liever alle ruimte in beslag? Hiervan afhankelijk kun je een groter of kleiner hondenkussen nodig hebben.

Neem wanneer je Golden Retriever in zijn favoriete slaaphouding ligt op. Meet vanaf zijn snuit tot zijn staartaanzet en tel daarbij nog 10 tot 15 cm op. Ligt hij opgerold dan neem je het breedste punt en tel daar 10 tot 15 cm bij op. Zo heeft je viervoeter altijd genoeg ruimte om lekker te liggen! 

Mijn Golden Retriever wil niet op het hondenkussen liggen

Heb je net geïnvesteerd in een goed orthopedisch hondenkussen en dan blijkt dat je Golden Retriever er geen gebruik van wilt maken. Geef het niet direct op, maar maak het hondenkussen interessant. Misschien vindt je hond het materiaal niet prettig. Je kunt dan proberen om een deken eromheen te doen. Of misschien wil hij liever dicht bij jou zijn, dan kun je er voor kiezen om een comfort item zoals een oude sjaal die je niet meer gebruikt erop te leggen. Zo geef je je hond het gevoel dat je dicht bij hem bent. Probeert je Golden Retriever er niet eens om op te liggen kun je het altijd interessant maken door iets lekkers te geven wanneer hij erop gaat liggen. Voor je het weet wil hij geen ander hondenkussen meer!

Waar je op moet letten

Nu dat je weet waar een orthopedisch hondenkussen goed voor is, kun je een hondenkussen uit gaan zoeken. Hier zijn een aantal dingen bij waar je op kunt letten voordat je tot kopen over gaat: 

Dikte – Niet alle orthopedische hondenkussen zijn van de beste kwaliteit. Er wordt nog wel eens geclaimd dat een hondenkussen van memory foam is en het niet zo blijkt te zijn. Let er bij aanschaf op dat er minstens 3 centimeter, maar het liefste 5 centimeter aan memory foam in zit en dat dit echt traagschuim is. Des te meer memory foam des te meer ondersteuning en comfort je hond zal ervaren. 

Prijs – Wees erop voorbereid dat een orthopedisch hondenkussen niet goedkoop is. Maar als je er dan in ga investeren, zorg er dan voor dat het van goede kwaliteit is. Zo gaat het hondenkussen langer mee en heeft je hond er meer plezier van. Een goedkoop hondenkussen dat in aanzienlijke tijd begint in te zakken is uiteindelijk zonde van je geld. 

Grootte –  Je hond moet comfortabel op het hondenkussen passen. Een te klein hondenkussen is niet prettig voor je Golden Retriever. Lees hierboven meer over de afmetingen van een hondenkussen. Dit verschilt per hond! 

Materiaal – Een waterbestendig hondenkussen is zeer praktisch. Het komt wel eens voor dat je hond een ongelukje heeft. Het is dan prettig als je een afneembare hoes hebt die waterbestendig is zodat je het schoon kunt maken. 

Vorm – Ligt jouw hond het liefste opgerold in een bal, of toch liever helemaal uitgestrekt? Kies voor een hondenkussen dat er bij past. Er bestaan ronde en rechthoekige hondenkussens. Je kunt er ook voor kiezen om een vorm en grootte te kopen die in de hondenbench past. 

Kwaliteit – Elk hondenkussen gaat uiteindelijk slijten en verouderen, hier valt niets tegen te doen. Is jouw Golden Retriever een sloper? Koop een orthopedisch hondenkussen dat tegen een stootje kan. Dit kan zeker meer gaan kosten, maar dat betaald zich altijd weer terug. Je weet wat ze zeggen: goedkoop is duurkoop.

Ben je naast een hondenkussen ook opzoek naar een goede buiten plek voor jouw viervoeter om te slapen? Lees dan ons artikel over de beste hondenhokken! Klik hier!

De beste orthopedische hondenkussens

Trixie Vitaal Orthopedisch Kussen 

Dit rechthoekige hondenkussen is een ideaal formaat voor in de bench. Met een afmeting van 100 x 70 x 9,5 cm kunnen de meeste volwassen Golden Retrievers hier comfortabel op liggen. Trixie is een welbekend merk in de hondenwereld en ook de reviews bij dit hondenkussen doen er niet voor onder. Het hondenkussen komt in twee verschillende kleuren: taupe en lichtgrijs. De hoes is machinewasbaar op 30 graden. De vulling kan alleen handgewassen worden. De onderkant is slipvast en de vulling is gemaakt van memory foam. 

Trixie orthopedisch hondenkussen

Snoozle Hondenkussen Amsterdam

Dit hondenkussen is perfect voor de Golden Retriever die lekker languit ligt wanneer hij slaapt. Het kussen komt in verschillende kleuren én maten, wij raden de grootste maat aan (XXL), deze is 120 x 90 x 15 cm. Daarnaast is dit kussen volledig gevuld met memory foam. Een goede ondersteuning voor de senior Golden Retrievers dus. Het hondenkussen is machinewasbaar en is waterafstotend. Het is een rechthoekige vorm, dus het kan gebruikt worden voor in de bench. Nog niet overtuigd? Lees de reviews maar eens van andere hondenbaasjes!

Snoozle orthopedisch hondenkussen

Adori Orthopedisch Bed Hamilton 

Het Adori orthopedische hondenbed bestaat uit twee verschillende soorten schuim. 6 centimeter normaal schuim en 4 centimeter traagschuim, 10 centimeter dik in totaal. Verder is het hondenkussen rechthoekig, met een afmeting van 100 cm x 70. Belangrijk is dat het een maximaal gewicht kan dragen van 25 tot 30 kg. Is je Golden Retriever zwaarder dan is dit hondenbed niet voor jou, het zal dan snel inzakken en dat zou zonde zijn. De katoenen hoes is afneembaar en kan niet in de wasmachine, maar wel handgewassen worden. 

Adori Orthopedisch Hondenkussen

DoggyBed Medical Style Plus Hondenmand

Laten we dit voorop stellen: een DoggyBed kopen, dat is niet goedkoop. Je vraagt je misschien af waarom we deze hondenmand dan toch in het lijstje benoemen. Dat is omdat de kwaliteit van deze mand hoogstaand is. Het design heeft een mooie look en het komt in drie verschillende kleuren (bruin, beige en zwart) en drie verschillende maten:

  • L: 100 x 80 x 13 cm
  • XL: 120 x 100 x 13 cm
  • XXL: 140 x 120 x 13 cm

Afhankelijk van de grootte en slaappositie van je Golden Retriever raden wij de L of XL aan. De afneembare hoes is van zacht synthetisch kunstleer en ademend, geurloos en waterdicht. Mocht er een ongelukje gebeuren is het geen enkel probleem, je reinigt de hoes gemakkelijk met een vochtig doekje. Het dikke leer zorgt ervoor dat de mand slijtvast is en levenslang meegaat. 

Verder bestaat de mand uit 3 verschillende lagen, de onderste laag is van normaal schuim (7 cm), dan een laag traagschuim en daar bovenop nog een dikke gewatteerd liggedeelte. Het is twee in een met deze orthopedische hondenmand: ondersteuning én comfort. 

Doggybed Orthopedisch Hondenkussen

Sun Garden Buddy Orthopedisch Hondenkussen

Je herkent de naam Sun Garden misschien van de matrassen en boxsprings. Sun Garden heeft inmiddels ook kussens voor huisdieren ontworpen. Orthopedisch hondenkussen Buddy is er daar één van en mag niet ontbreken in ons lijstje. Met een afmeting van 100 x 65 x 10 cm of 120 x 72 x 10 cm en een vulling van visco-elastisch schuim is dit een winnaar voor ieder Golden Retriever baasje. Het schuim slaat lichaamswarmte op wat extra comfort biedt aan je hond. De hoes is afneembaar en geschikt voor een machinewas tot 30 graden. De onderkant heeft daarbij ook een antisliplaag, waardoor het kussen nooit wegglijdt. Vele hondenbaasjes hebben de stap voor je gemaakt en zijn tevreden, lees de reviews hier!

Sun garden Othopedisch Hondenbed

Memory Hondenbank Ovaal Grijs

Een all around hondenkussen, geschikt voor alle honden die een goed matras kunnen gebruiken. Met een heerlijk zachte én afneembare vacht ligt je Golden Retriever altijd comfortabel. Het traagschuim biedt goede ondersteuning en dankzij de hoge instap is dit hondenkussen vooral voor de oudere honden geschikt, omdat ze gemakkelijker kunnen opstaan. Het hondenkussen is beschikbaar in 3 verschillende maten, afhankelijk van de favoriete slaaphouding raden wij maat M (100 x 65 x 24 cm) of L (117 x 72 x 24 cm) aan.

Het materiaal is ademend, wat het 100% hygiënisch maakt. Het is anti-schimmel, anti-bacterieel en anti-allergisch. Gebeurt er een ongelukje dan is het geen enkel probleem. De bekleding is water-, olie- en vuilafstotend en mag gewassen worden op 40 graden. Daarnaast mag de vulling óók gewassen worden, deze tot 30 graden. De antislip zorgt voor een stevig liggend kussen. Je Golden Retriever zal op dit kussen heerlijk kunnen slapen, kijk maar naar de reviews van andere baasjes. 

Memory Orthopedisch Hondenkussen

Dat waren zes van onze favoriete hondenkussens! Ben jij overtuigd van de voordelen van een orthopedisch hondenkussen? Wij wensen alle honden een heerlijke nachtrust toe en geloven dat een orthopedisch kussen daarin kan bijdragen. Heb jij er een? Laat ons weten wat jouw hond ervan vind in een reactie! 

Geef een reactie