Home » Home » Verschillende soorten hondenvoer voor jouw Golden Retriever
hondenbrokken

Verschillende soorten hondenvoer voor jouw Golden Retriever

Hondenvoer kiezen is allang geen simpel klusje meer. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten hondenvoer op de markt dat veel hondenbaasjes door de bomen het bos niet meer zien. Zo zijn droogvoer, nat voer en rauw voer zoals KVV en BARF grotere soorten hondenvoer die vervolgens weer onderverdeeld kunnen worden in types. Daarnaast is de keuze voor hondenvoer ook afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur als baasje. In dit artikel gaan we duidelijkheid scheppen in de wereld van hondenvoer door alle beschikbare soorten, voor- en nadelen aan je uit te leggen. Dan kan jij als baas de beste keuze maken voor jouw Golden Retriever!

Droogvoer voor hond

Droogvoer is het type voer waar de meeste mensen aan denken wanneer we het over hondenvoer hebben. Dit komt deels omdat droogvoer ook het meest praktisch is voor hondeneigenaren, waardoor veel baasjes de keuze maken voor dit soort voer. Brokken hoeven namelijk niet in de koelkast bewaard te worden en zijn daarnaast lang houdbaar. Ook kan droogvoer een van de goedkopere manieren zijn om je hond te voeren, afhankelijk van de kwaliteit die je ze aanbiedt. Binnen het droogvoer domein bestaan er ook nog verschillende soorten waaruit je kunt kiezen. Zo zijn er geëxtrudeerde brokken en geperste brokken. Wij vertellen je wat de verschillen zijn en de voordelen van droogvoer voor je hond.

Weten wat het beste soort voer is voor jouw Golden Retriever pup? Klik dan hier voor ons complete handboek!

Geëxtrudeerde brokken

Geëxtrudeerde brokken zijn eigenlijk krokante brokken. Dit is de meest gebruikte bereidingsvorm van droogvoer/brokken. Verse ingrediënten (vaak ook in de vorm van poeder) worden samengebracht en gekookt/gestoomd om vervolgens samengevoegd te worden in de vorm van een brok. Het kan zijn dat er nog een kleur wordt toegevoegd aan de brok en een laagje coating met extra smaak. Sommige hondeneigenaren vinden dat door het bereidingsproces van geëxtrudeerde brokken veel vitamines en mineralen verloren gaan. Aanhangers van geëxtrudeerde brokken claimen juist dat door het bereidingsproces parasieten en virussen gedood worden.

Geëxtrudeerde brokken zijn over het algemeen goed verteerbaar voor een hond door de krokante bite. Hierdoor moet een hond extra zijn best doen.

Een goed voorbeeld van geëxtrudeerde brokken

Een goed voorbeeld van geëxtrudeerde brokken is het natuurlijke hondenvoer van Orijen. Het heeft een relatief hoge vleeswaarde, bevat zuivere en natuurlijke ingrediënten en is een complete brok. Een hele goede optie voor jouw Golden Retriever dus.

Geperste brokken

Geperste brokken is, zoals hun naam al aangeeft, voer dat is samengeperst tot een relatief zachte brok. Doordat bij het persen van de brok minder hitte nodig is blijven de voedingsstoffen in dit soort brokken beter behouden.

Producenten van geperste brokken claimen dat dit soort brokken beter verteerbaar zijn voor honden doordat ze gemakkelijk in de maag uiteenvallen. Ook zouden de voedingsstoffen in dit soort brokken gelijkmatiger vrij komen en daardoor makkelijker opgenomen worden in het spijsverteringsstelsel van je Golden Retriever.

Nadeel van geperste brokken is dat honden het over het algemeen minder lekker vinden doordat er geen laagje coating aan is toegevoegd wat extra smaak geeft aan de brok.  Ook kunnen honden eerder tandaanslag krijgen bij het eten van deze brokken doordat ze zo gemakkelijk uit elkaar vallen.

Een goed voorbeeld van geperste brokken

Een goed voorbeeld van geperste brokken zijn de brokken van Biofood, dit is een biologische hondenvoer merk. Dit type brokken komt zeer goed uit de test en is een complete biologische maaltijd voor jouw Golden Retriever.

Nat voer

Nat voer voor je hond is ook een type hondenvoeding dat veel hondenbaasjes wel zullen kennen. Honden zijn er zelf namelijk gek op! Nat voer heeft wat terrein verloren de laatste jaren aan onder andere droogvoer en KVV omdat het sommige mensen stellen dat nat voer een minder gezonde optie is voor honden. Maar net zoals bij droogvoer zijn er voordelen en nadelen te vertellen over nat voer, wij praten je bij.

Nat voer is een type voer wat je als enige soort voeding zou kunnen geven aan je Golden Retriever, alleen moet je hond er veel meer van eten in vergelijking met bijvoorbeeld droogvoer. Dit komt doordat er in het algemeen minder voedingsstoffen inzitten die je Golden Retriever nodig heeft. Dat maakt dat nat voer een prijzige optie is in vergelijking met droogvoer. Dat is ook een reden waarom veel hondeneigenaren nat voer als aanvulling geven op bijvoorbeeld droogvoer.

Waarom nat voer voor je Golden Retriever?

Maar waarom zou je je Golden Retriever dan wel nat voer geven? Ten eerste, over het algemeen vinden Golden Retrievers maar ook andere honden nat voer erg lekker. Er bestaan veel verschillende vormen en smaken waardoor er altijd wel een variant is die jouw hond heerlijk vindt! Ook kan nat voer handig zijn als jouw Golden Retriever slecht drinkt. Natvoer bestaat namelijk voor ongeveer 70% à 80% uit water. Wanneer je dit vergelijkt met droogvoer, wat uit ongeveer voor 10% uit vocht bestaat.

Nat voer kan dus een mooie aanvulling zijn om wat extra vocht binnen te krijgen naast de reguliere drinkmomenten en voeding.

Wanneer je veelvuldig nat voer geeft aan jouw Golden Retriever dan raden wij je aan om ook een tandverzorgingsmoment in te lassen. Dit kun je doen door middel van tandenpoetsen bijvoorbeeld.

Daarnaast is het van belang om nat voer te kiezen van kwaliteit. Kwaliteit nat voer dient voornamelijk te bestaan uit vlees met eventueel wat groentes. Ook dient gezond nat voer geen zetmeel (graan/aardappel) of soja en suiker te bevatten. Wanneer je regelmatig nat voer geeft aan je Golden Retriever houd dan zeker rekening met de kwaliteit.

Een goed voorbeeld van nat voer

Het kan lastig zijn om een goed voorbeeld te vinden van gezond en volwaardig nat voer voor jouw Golden Retriever. Om het je makkelijk te maken hebben wij je geholpen door een soort nat voer uit te kiezen wat je rustig kunt geven aan jouw Golden Retriever. Het nat voer van Bio Food Organic is een volwaardige maaltijd met een hoog vleesgehalte. Dit product bestaat enkel uit biologische ingrediënten en is echt smullen voor jouw hond!

Rauw voer

Tegenwoordig wordt er veel gesproken over rauw voer als voeding voor honden. Dit komt mede doordat de hondeneigenaren ook bewuster zijn gaan nadenken over het voer wat ze aan hun beste maatjes geven. Want net als bij mensen zijn producten vol conserveringsmiddelen en chemische ingrediënten nou niet wat je wilt dat jouw Golden Retriever binnen krijgt.

Echter, als je internet afstruint naar types natuurlijk voer, zul je zien dat er veelal wordt gesproken over rauw voer. Er zijn binnen rauw voer enkele stromingen die met elkaar verward worden. Ze zijn namelijk allemaal net iets anders. Hieronder leggen wij je de verschillende vormen van rauw voer voor Golden Retrievers aan je uit.

golden retriever puppies

KVV

KVV betekent ook wel Kant-en-klaar Vers Vlees Voer en houdt eigenlijk in dat je je Golden Retriever gemalen rauw vlees voert. Niet iedereen gebruikt de term KVV, je kunt dus ook de term rauw voer tegenkomen. Met beide termen wordt hetzelfde bedoeld. KVV voer is de laatste jaren enorm in opkomst in hondenwereld!

Wat is KVV hondenvoer?

KVV voer is dus in feite rauw vlees wat je aanbiedt aan je Golden Retriever. Naast vlees kan dit ook aangevuld zijn met granen, groentes en oliën, vitamines en mineralen om zo compleet mogelijke voeding aan te bieden aan jouw hond. Niet alle fabrikanten bieden een complete KVV maaltijd aan, bij sommige producten dien je zelf voor extra supplementen te zorgen.

KVV voer is een zeer gezonde manier van hondenvoer, omdat er veelal verse en natuurlijke ingrediënten worden gebruikt om KVV samen te stellen. Het is verkrijgbaar in de vorm van worsten, hamburgers of blokjes. KVV voeding bewaar je in de vriezer en haal je een dag voor gebruik uit de vriezer om het in de koelkast te laten ontdooien. Een dag later is het ontdooit en kan jouw hond aan een verse voeding beginnen!

Naast het feit dat KVV uit vlees en wat groentes bestaat, is het ook mogelijk dat er botten of orgaanvlees aan zijn toegevoegd. Dit is geheel afhankelijk van de producent die je kiest. Je koopt KVV voer bij dierenspeciaalzaken, in sommige supermarkten of via internet.

Voordelen van KVV voer

Er zitten zeker voordelen aan KVV, dit zijn onder andere de volgende voordelen:

 • Ondersteund een gezonde darmflora van jouw Golden Retriever;
 • Minder belastend voor de organen vanwege minder afvalstoffen in het voer;
 • Doordat KVV voer niet wordt verhit blijven de vitamines en mineralen goed behouden.

Nadelen van KVV voer

Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn, er kleven ook enkele nadelen aan KVV voer:

 • Het kan enkel in de vriezer worden bewaard en is buiten de vriezer niet lang houdbaar;
 • Wanneer je op vakantie gaat kan het zijn dat je je Golden Retriever tijdelijk iets anders moet voeren omdat je geen vriezer tot je beschikking hebt;
 • Afhankelijk van het merk KVV voer dat je kiest kan het duurder zijn;
 • Sommige KVV voeding is niet compleet, waardoor je aanvullend moet voeren om een complete maaltijd samen te stellen.

Een goed voorbeeld van KVV voer

RAW4Dogs is een Nederlands hondenvoer merk dat rauw voer produceert. Zij bieden een complete vorm van KVV aan waardoor bijvoeren niet nodig is. Wel is het verstandig om niet telkens dezelfde vleesvariant aan te bieden maar dit regelmatig af te wisselen. Zo krijgt jouw Golden Retriever van niets teveel binnen. Als je je pup ook KVV wilt voeren raden wij je wel aan om goed naar de calcium verhoudingen te kijken van het voer om groeipijn te voorkomen. Raw4Dogs is wel geschikt voor pups, alleen sommige varianten met mate in verband met het calcium gehalte. Wil je meer weten over het beste soort voer voor jouw Golden Retriever pup? Lees dan ons handboek!

Voor volwassen Golden Retrievers is deze voeding uitermate geschikt. Raw4Food is transparant in het geven van informatie met betrekking tot de ingrediënten die ze gebruiken. Het voer wordt van goede kwaliteit grondstoffen gemaakt. Mocht je het enkel voeren van KVV te prijzig vinden dan kun je dit ook prima afwisselen met een kwalitatieve brok.

BARF

BARF voer is vergelijkbaar met KVV Voer, het enige verschil is dat je bij BARF voer de voeding voor je Golden Retriever zelf samenstelt en het ongemalen is. De term BARF staat dan ook voor Bones and Raw Food. Sommige andere bronnen stellen dat BARF Staat voor Biologically Appropriate and Raw Food.

Wat is BARF hondenvoer?

Zoals we al aangaven is BARF dus rauwe en natuurlijke voeding dat je zelf samenstelt. Grote verschil met KVV is dat BARF voer geen gemalen voedsel is. Je voert je Golden Retriever dus onder andere botten en stukken vlees. Aanhangers van BARF voer willen niet anders omdat zij exact weten wat zij hun Golden Retriever precies voeren. Natuurlijke diervoeding zoals KVV en BARF zijn de laatste jaren in opkomst in dierenland. Net zoals wij mensen gezonder en natuurlijker willen eten, geldt dat ook voor onze huisdieren. Honden zijn van nature echte carnivoren maar dit komt door het voeren van enkel droog- en nat voer niet tot zijn recht. Dit hoeft niet slecht te zijn, er bestaan tegenwoordig namelijk zeer goede opties voor droogvoer die ervoor zorgen dat jouw Golden Retriever volwaardige maaltijden binnen krijgt.

Wanneer je BARF voert aan jouw Golden Retriever voer je met name vlees en een klein beetje groente. Over het algemeen bestaat een BARF menu uit het volgende:

 • 30% tot 50% vleesbotten
 • 20% tot 55% spiervlees
 • 15% tot 25% organen.

Bovenstaand basis menu voor BARF voer kan dan af en toe aangevuld worden met een eitje en wat groentes. Wat belangrijk is bij BARF is dat je voldoende afwisselt in vleessoorten zodat je hond zo veelzijdig mogelijk eet. Ook moet je goed opletten bij de BARF methode dat je hond de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. We raden je dan ook aan om je goed in te lezen voor wat betreft het voeren van BARF.

Wanneer je wel graag de voordelen van BARF wilt ervaren, maar je vindt het teveel gedoe om zelf de ingrediënten te verzamelen kun je ook klant-en-klare BARF menu’s bestellen. Soms kun je die ook nog laten aanpassen naar de voorkeur van jouw hond. Wel de lusten niet de lasten dus!

Een goed voorbeeld van kant-en-klare BARF menu’s

Omdat het best ingewikkeld kan zijn om zelf een BARF menu samen te stellen voor jouw Golden Retriever kan het makkelijk zijn om een kant-en-klaar menu te bestellen. Op deze manier voer je jouw Golden Retriever op de BARF wijze maar hoef jij je er verder niet druk om te maken of de voeding wel compleet is. Een goede aanbieder van kant-en-klare BARF menu’s zijn 100% Oervoer en Ekowolf.nl. Beide aanbieders kunnen een op maat gemaakt pakket samenstellen op basis van jouw Golden Retriever en jouw wensen. Twee hele goede opties!

golden retriever

NRV

NRV staat voor Natuurlijke Rauwe Voeding, bij deze manier van voeren worden er met name prooidieren gegeven aan je Golden Retriever.

Wat is NRV?

NRV is waarschijnlijk de minst bekende manier van natuurlijk voeren voor honden. Vaak worden de termen NRV en BARF door elkaar gebruikt wat verwarring over de betekenis oplevert. Het is over het algemeen wel hetzelfde, beide stromingen zijn gericht op het natuurlijk voeden van je hond op basis van de voorkeuren van zijn voorouders. Deze voorouder is de wolf, wat maakt dat honden van nature carnivoren zijn.

Het verschil tussen NRV en BARF is dat NRV gericht is op het enkel voeden van vlees. Terwijl bij BARF voer het vlees ook wordt aangevuld met groentes, een eitje of eventuele andere supplementen.

Soorten prooidieren die worden gegeven aan je hond bij het NRV voeren zijn bijvoorbeeld muizen, duiven, vissen, eendagskuikens en konijnen.

Ook bij NRV voer is het van belang dat je goed kijkt naar de voedingswaardes die je aanbiedt aan jouw Golden Retriever. Omdat je het zelf samenstelt is het verstandig om je goed in te lezen in hoe je een zo compleet mogelijke maaltijd bereid voor jouw hond.

Een goed voorbeeld van NRV voer

Zoals aangegeven zijn de manieren NRV en BARF voeren nagenoeg hetzelfde. Je kunt dus prima op de eerder vermelde websites van Ekowolf.nl en 100% Oervoer voeding kopen. Mocht je gehele prooidieren willen voeren dan kun je goed terecht op prooidieren.nl.

Gevriesdroogd voer hond

Gevriesdroogd voer voor je Golden Retriever is in feite rauw voer wat langer houdbaar blijft door de bereidingswijze. Een goede optie voor baasjes die graag rauw willen voeren maar niet genoeg opslag hebben.

Wat is gevriesdroogd hondenvoer?

Het vriesdrogen van hondenvoer is in feite het onttrekken van vocht van rauw hondenvoer. Door deze manier van produceren blijven de vitamines en mineralen van het voer behouden doordat er geen hitte aan te pas komt. Het vlees wordt in feite diep bevroren en vervolgens vacuüm verpakt. Dan wordt de temperatuur iets omhoog gebracht (nog wel ver onder nul) zodat het ijs verdampt. Na een paar uur is al het ijs verdampt en spreken we van gevriesdroogd voer.

De voordelen van vriesdrogen zijn dat het voer zijn voedingsstoffen behoudt en langer houdbaar blijft. Wanneer jij je hond KVV of BARF voert en je gaat op vakantie kun je er dus voor kiezen om jouw Golden Retriever tijdelijk gevriesdroogde voeding te geven. In een dichte verpakking kan gevriesdroogd voer tot wel een jaar lang goed blijven. Open verpakkingen blijven ongeveer 3 tot 6 maanden houdbaar. Een ander voordeel van vriesdrogen is dat er geen conserveringsmiddelen nodig zijn die het voer houdbaar houden.

Het nadeel van gevriesdroogd voer is dat het een relatief kostbaar productieproces is waardoor gevriesdroogd voer prijzig is. 

Gevriesdroogd hondenvoer kopen?

Een goede optie voor een complete maaltijd van gevriesdroogde hondenvoeding is van Orijen. Het gevriesdroogde voer van Orijen bestaat voor 90% uit vleesproducten. Daarbij is rekening gehouden dat het vrije uitloop dieren moeten zijn of niet gekweekte vis.

Er zijn drie soorten gevriesdroogd voer van Orijen:

 • Original – bevat o.a. kippenvlees
 • Tundra –  bevat o.a. hertenvlees, bizon en elanden
 • Regional Red – bevat o.a. rund- en varkensvlees

De producten zijn verkrijgbaar via Bol.col, een kleine zak van 170 gram kost €15.25 en een zak van 454 gram kost €33,75.

Luchtgedroogd hondenvoer

Lucht gedroogd hondenvoer is rauwvoer wat in kleine porties wordt gedroogd aan de lucht. Er wordt geen hitte gebruikt om het vocht te onttrekken van de voeding waardoor de kwaliteit van de voeding en de voedingsstoffen behouden blijven. Door dit proces worden vitamines en mineralen behouden en zijn er geen conserveringsmiddelen nodig.

Voordelen van luchtgedroogd hondenvoer

Er zitten meerdere voordelen aan het eten van luchtgedroogd voer voor jouw Golden Retriever. Sowieso is luchtgedroogd hondenvoer een hele fijne optie voor baasjes die het liefst rauw willen voeren maar bijvoorbeeld geen vriezercapaciteit hebben. Of voor baasjes die wel de voordelen van rauw voer zien maar het te ingewikkeld vinden. Luchtgedroogd voer biedt dezelfde voordelen als rauw voer maar kan gewoon in de kast bewaard worden.

Wanneer je je Golden Retriever nu brokken voert, is de overgang naar rauwe voeding via luchtgedroogd voer niet zo groot. Luchtgedroogd voer heeft namelijk een soortgelijke textuur als brokken.

Daarnaast worden er in luchtgedroogd voer over het algemeen geen gebruik gemaakt van vullers. Met vullers bedoelen wij toegevoegde ingrediënten zoals zetmeel of andere koolhydraten. Dit houdt in dat met luchtgedroogd hondenvoer Golden Retrievers complete maaltijden binnen krijgen van natuurlijke ingrediënten. Dit zorgt ervoor dat zij in vergelijking met andere soorten voer ook minder van luchtgedroogd voer nodig hebben.

Nadelen van luchtgedroogd hondenvoer

Er zitten qua inhoud en productiewijze niet echt nadelen aan luchtgedroogd hondenvoer. In de basis is dit een complete vorm van voeding waarbij je de gezondheidsvoordelen hebt van rauw voer en de gemakkelijkheid van droogvoer.

Het enige nadeel van luchtgedroogd voer is dat het vrij prijzig is. Over het algemeen eet een hond wel minder van luchtgedroogd voer, maar dan nog vinden veel hondeneigenaren dit een relatief duur voersoort.

Luchtgedroogd hondenvoer kopen?

Een goede optie voor luchtgedroogd hondenvoer is een variant van ZiwiPeak. Dit is een van oorsprong Nieuw-Zeelands bedrijf dat gevriesdroogde voeding maakt dat voor 95% bestaat uit vleesvoeding. Ook in dit geval is het vlees afkomstig van dieren die buiten lopen en gebruiken zij enkel niet gekweekte vissoorten. Luchtgedroogd voer van ZiwiPeak is een complete voeding voor jouw Golden Retriever.

 ZiwiPeak heeft de volgende soorten luchtgedroogde voeding:

 • Lam
 • Hert
 • Kip
 • Makreel & Lam
 • Pens & Lam
 • Rund

Je koopt een zak ZiwiPeak hondenvoer al vanaf €35,50 voor 1kg. Voor 4kg ZiwiPeaks betaal je ongeveer €119.

Wat is het verschil tussen luchtgedroogd en gevriesdroogde hondenvoeding?

Het verschil tussen luchtgedroogd en gevriesdroogde hondenvoeding zit hem voornamelijk in het productieproces. Beide types lijken namelijk veel op elkaar. Bij beide producten wordt namelijk rauw voer verwerkt tot een soort brokken die langer houdbaar blijven dan bijvoorbeeld KVV of BARF voer. Hieronder lichten wij de verschillen tussen deze twee even kort toe.

Luchtgedroogd hondenvoer: Bij luchtgedroogd voer worden kleine porties rauw vlees in droogkamer gelegd waar constante luchtstromen rustig het vocht van het rauwe voer laten verdampen. Dit proces gaat door totdat er een maximum van ongeveer 14% vocht wordt bereikt.

Gevriesdroogde hondenvoer: Bij gevriesdroogd hondenvoer wordt het rauwe vlees eerst bevroren en vervolgens in een vacuüm geplaatst waar de temperatuur iets omhoog gaat. Door dit proces wordt het bevroren vocht gelijk veranderd in damp/condens. De vloeibare vorm van water wordt bij dit proces overgeslagen. Deze damp scheidt zich vervolgens van het rauwe vlees waardoor dit gevriesdroogd wordt. Bijna al het vocht, tot maximum 3%, verdwijnt tijdens dit proces. Dit is ook de reden dat gevriesdroogd hondenvoer bij het opdienen vaak gemengd moet worden met water.

Omdat luchtgedroogd hondenvoer op een iets hoger temperatuur wordt verwerkt houdt het rauwe vlees bij de luchtgedroogde manier van produceren iets minder voedingsstoffen over in vergelijking met gevriesdroogde voeding. Echter is dit verschil verwaarloosbaar.

gezonde golden retriever

Conclusie beste soorten hondenvoer

Zoals je nu weet bestaan er vele soorten hondenvoer die allemaal onderverdeeld zijn in verschillende categorieën. Binnen die categorieën zijn verschillende merken met diverse kwaliteitsbeelden waardoor het misschien nog steeds moeilijk is om een keus te maken voor wat betreft het beste hondenvoer voor jouw Golden Retriever.

Wij denken dat je op basis van bovenstaande informatie zelf een keus moet maken. Deze keus is afhankelijk van een heleboel diverse factoren, maar voornamelijk jouw persoonlijke voorkeur en die van jouw Golden Retriever. Over het algemeen kiezen de meeste Golden Retriever eigenaren voor droogvoer, vanwege het gemak dat dit type voer biedt. Maar ook is te zien dat rauw voer en de diverse varianten die daaronder vallen in opkomst is.

De aanschaf van hondenvoeding is een afweging van tijd, budget, voorkeur, en je hond zelf. Maak dus een keuze die bij jou past!

Wil je meer lezen over het beste soort voer voor jouw Golden Retriever Puppy? Lees dan onze complete gids!

Wat geef jij jouw Golden Retriever voor soorten hondenvoer? Heb je nog tips voor andere Golden baasjes? Laat het weten in de reacties!

Geef een reactie