Home » Home » Fietsen met de hond, mag dat? En vind je Golden Retriever dit ook leuk?

Fietsen met de hond, mag dat? En vind je Golden Retriever dit ook leuk?

Je hond meenemen naar je favoriete plekken is altijd leuk. En door te fietsen met je hond ben je nog sneller op de plaats van bestemming. Maar is een hond naast de fiets strafbaar? En vinden Golden Retrievers het wel leuk op de fiets? Er komen meerdere vragen omhoog op het moment dat je met je hond wilt gaan fietsen. Wil je dat je Golden Retriever meeloopt naast je fiets of ben je van plan om accessoires zoals een hondenfietskar of hondenfietsmand te kopen? Wij laten je kennismaken met en geven je een uitleg waar je op moet letten voordat je met je hond gaat fietsen! 

Mag een hond mee naast de fiets?

Technisch gezien bestaan er geen wetten dat een hond niet mee mag naast de fiets. Het is dus niet strafbaar om je hond naast je fiets te hebben. Er zijn echter wel wetten waar staat dat je geen gevaar of hinder mag veroorzaken in het verkeer. Het belangrijkste is dat je Golden Retriever getraind is in het lopen naast de fiets. Op het moment dat hij afgeleid wordt of wanneer hij schrikt moet hij er niet vandoor willen gaan. Verder moet je Golden Retriever wel aangelijnd zijn. Dit komt omdat de meeste gemeenten wetten hebben dat je hond niet overal los mag lopen. 

Is fietsen met je hond veilig?

Nu dat we weten dat het niet strafbaar is om je hond mee te nemen naast de fiets is er een andere belangrijke vraag. Is het veilig voor jou als baasje en je hond om samen te fietsen? Hier hangen verschillende dingen van af. Ten eerste moet je je natuurlijk altijd aan de verkeersregels houden. Dit doe je onder andere door een veilige situatie te creëren. Je Golden Retriever moet aangelijnd zijn. Veel mensen nemen de hond mee aan de riem of binden de riem aan het stuur. Een Golden Retriever is echter een sterke hond en hij hoeft maar een klein rukje te geven aan de riem en je maakt kans dat je valt. Het vasthouden van een riem of een riem aan het stuur binden raden wij dus ook af. Het allerbelangrijkste is dat je een veilige situatie creëert wanneer je hond naast de fiets loopt, door bijvoorbeeld gebruik te maken van de Trixie Fiets Set.

Waarom je hond niet meenemen naast de fiets

Hierbij een aantal redenen waarom je hond naast de fiets geen goed idee is. Je Golden Retriever is:

  • fysiek (nog) niet sterk genoeg;
  • snel bang;
  • snel afgeleid;
  • overenthousiast;
  • (nog) niet goed getraind voor het lopen naast de fiets; 

Bouw de afstand die je aflegt met je hond naast de fiets langzaam op. Neem hier uitgebreid de tijd voor, je hond moet niet afgepeigerd zijn bij terugkomst. Dan is de lol voor je Golden Retriever er snel vanaf. Is je hond bang, snel afgeleid of juist overenthousiast, train je hond dan om te allen tijde naast je fiets te blijven lopen ongeacht de situatie. Hij moet er niet vandoor gaan wanneer hij ergens van schrikt of als hij een dier, mens of auto ziet. 

Misschien vind je Golden Retriever het simpelweg niet leuk om naast de fiets te lopen. Dwing je hond nooit om iets te doen wat hij niet leuk vind. Kies in dit geval voor een alternatieve optie waardoor jij nog steeds kunt fietsen en hij gezellig met je mee kan! 

Pak je liever de auto dan de fiets? Zorg er ook dan voor dat je je Golden Retriever veilig vervoert. Hoe je dat doet lees je hier!

Trixie

Trixie is een marktleider op het gebied van producten voor huisdieren. Opgericht in 1987 in Duitsland, inmiddels is het uitgegroeid tot een bedrijf met bijna 500 werknemers. Hun producten worden naar 88 landen geëxporteerd. Ze hebben alles op het gebied van fiets accessoires, vandaar dat wij er voor hebben gekozen om in dit artikel enkel producten van Trixie te tonen.

Trixie Fiets Set

We noemden de Fiets Set al eerder op. De Trixie Fiets Set is een stang met een riem die je Golden Retriever op veilige afstand houdt van de fiets. Zo kan je Golden Retriever nooit tussen de spaken komen of voor je uit rennen. De set is gemonteerd aan de zadelpen en de stang steekt uit. De stabiele veer zorgt ervoor dat kleine rukjes aan de riem worden getemperd. Mocht je Golden Retriever er toch vandoor willen gaan dan schiet de riem, die is vastgemaakt met stevig klittenband, los. Zo wordt jij nooit van je fiets af getrokken en creëer je een zo veilig mogelijke situatie voor jou en je Golden Retriever.

Hondenfietsmand 

Een hondenfietsmand is heel handig om je lieve Golden Retriever pup in te vervoeren. Je hebt hondenfietsmanden voor zowel voorop als achterop. Bekijk vooral wat het beste werkt voor jou als baasje en of het geschikt is voor je fiets. Nadeel van een hondenfietsmand is dat je Golden Retriever er zeer snel uit zal groeien. Overweeg dus of dit een goede optie is of dat je wacht voordat je je Golden Retriever meeneemt op de fiets. 

Trixie EVA Fietsmand Bagagedrager

De Trixie EVA fietsmand voor de bagagedrager is gemaakt van vormvast EVA (slijtvaste kunststof) en nylon. Met een mechanisme kun je de fietsmand vastmaken aan de bagagedrager en de mand is gemakkelijk verwijderbaar door het klittenbandsysteem. Er zit een riempje in de mand waardoor je je hond kunt vastmaken tijdens het fietsen. Verder kun een koepel met gaas afsluiten. Zo kan je Golden Retriever puppy nooit uit de mand springen, maar geniet hij wel van de omgeving! De Trixie fietsmand bestaat voor de smalle bagagedrager en brede bagagedrager.

Hondenfietskar

Is je Golden Retriever jong of juist op leeftijd of vind hij lopen naast de fiets niet leuk? Dan is een hondenfietskar dé oplossing voor jou als baasje. Je bevestigt de fietskar aan je fiets, je plaats de hond veilig in de fietskar en je kunt beginnen met touren. Voordeel van een hondenfietskar is dat je je niet aan het tempo van je Golden Retriever hoeft aan te passen wanneer je fietst. Je kunt zo lang en snel fietsen als je zelf wilt. De meeste hondenfietskarren zijn multifunctioneel en ook te gebruiken wanneer je wandelt of hardloopt. 

Trixie Hondenfietskar

De Trixie hondenfietskar is van alle gemakken voorzien. De reflecterende elementen en veiligheidsvlag zorgen ervoor dat je altijd goed zichtbaar bent. Zet de fietskar op de vastzetrem en plaats je Golden Retriever via de achterdeur in de fietskar. Zet je hond met een tuig en korthouder vast en sluit de achterdeur. Zo kan je viervoeter nergens naartoe op het moment dat je gaat fietsen. Je Golden Retriever zit comfortabel dankzij een uitneembare bodemplaat en kussen. Het gaas zorgt ervoor dat je Golden Retriever genoeg licht krijgt en er goede ventilatie is. Regent het? Sluit dan de bovenste twee gaas stukken met een regenhoes. Gebruik je de fietskar niet, dan is hij opvouwbaar en eenvoudig op te bergen. De Trixie fietskar is ook bruikbaar als jogger met een duwstang die in hoogte verstelbaar is. Hier heb je wel een extra voorwiel voor nodig (los verkrijgbaar).

Let op de grootte wanneer je een fietskar gaat kopen. Houdt dezelfde maten aan als wanneer je een bench voor je hond koopt. Je Golden Retriever moet genoeg ruimte hebben om comfortabel in de fietskar te zitten. De Trixie hondenfietskar komt in meerdere maten. De Large (103cm x 74cm x 95cm) is groot genoeg voor een Golden Retriever en kan een maximumgewicht van 30 kilogram dragen. 

Om te onthouden

Je Golden Retriever rent nooit zo lang en hard als dat jij fietsen kunt. Fiets dus op een tempo dat je Golden Retriever het bij kan houden en stop regelmatig. Het mooiste zou zijn wanneer je in het bos of op het strand fietst. Zo hoeft je hond niet aangelijnd te zijn en kan je hond het van tijd tot tijd langzamer aan doen en even rondsnuffelen. Golden Retrievers hebben beweging nodig, maar dat is niet de enige vereiste voor het uitlaten. Behoeften doen en snuffelen zijn net zo belangrijk. Fietsen met je hond is leuk als baasje, maar stel altijd het plezier van je Golden Retriever voor op je eigen plezier met fietsen!

Geef een reactie