Home » Home » Beste senior hondenvoer voor de Golden Retriever!
senior golden retriever

Beste senior hondenvoer voor de Golden Retriever!

Bij aankoop van jouw Golden Retriever puppy ben je er waarschijnlijk niet mee bezig, maar ook jouw Golden wordt uiteindelijk bejaard! Vermoedelijk wil je dat jouw Golden Retriever zijn pensioen jaren in optimale conditie kan doorbrengen. Senior hondenvoer kan daarbij een belangrijke rol spelen. De behoeftes van een jonge en een oude Golden Retriever zijn nu eenmaal anders. Wij vertellen je alles over het beste senior hondenvoer voor jouw Golden Retriever!

Wanneer is een Golden Retriever Senior?

Op een dag zie je ze, de eerste grijze haren van jouw Golden Retriever. Golden Retrievers horen bij de middelgrote rassen en worden beschouwd als senior op het moment dat ze rond de 8 jaar zijn. Grotere rassen vallen eerder in de categorie senior omdat zij over het algemeen minder oud worden dan kleinere hondenrassen. Een kleine hond kan dus zomaar pas als senior beschouwd worden bij een leeftijd van 11 jaar.

Uiteraard is dit geheel afhankelijk van jouw Golden Retriever en de levensstijl en gezondheid die jouw Golden Retriever heeft. De basis van het ouderdom van Golden Retrievers ligt uiteindelijk ook daar. Voeding kan wel een belangrijke rol spelen in de kwaliteit van leven van jouw Golden Retriever.

Waarom is gezond hondenvoer belangrijk?

Zoals hierboven aangegeven speelt de kwaliteit van het voer een belangrijke rol bij een gezonde ontwikkeling van jouw Golden Retriever. Maar uit onderzoek blijkt dat niet alleen de kwaliteit van het voer maar ook de hoeveelheid van het voer hieraan bijdraagt. Uit onderzoeken die plaats hebben gevonden onder Labrador Retrievers, (zie bijvoorbeeld deze), blijkt dat Labrador Retrievers die hun hele leven gezond voer hebben gekregen op langere termijn gezonder bleven en ouder werden. Naast het gezonde voer kregen deze Labrador Retrievers ook 25% minder voer aangeboden. Dit in vergelijking met Labrador Retrievers die minder gezond voer kregen en daardoor mogelijk een minder gezond gewicht hadden.

Hieruit blijkt dus dat de juiste keuze voer in combinatie met de hoeveelheid wel degelijk van belang is om jouw Golden Retriever gezond oud te laten worden.

Wil je meer weten over soorten hondenvoer? Lees dan dit artikel waarin we je alles vertellen over diverse soorten hondenvoer.

Waarom geef je senior hondenvoer?

Senior Golden Retrievers hebben andere behoeftes dan puppy’s en volwassen Golden Retrievers. Dat is ook logisch aangezien ze een er een heel andere levensstijl op na houden. Over het algemeen bewegen senior Golden Retrievers minder dan puppy’s en volwassen honden omdat ze lager in hun energie zitten. Ze slapen bijvoorbeeld veel meer. Daarnaast kunnen oudere Golden Retrievers op den duur gezondheidsklachten krijgen. Denk dan aan minder goed horen en zien, maar ook bijvoorbeeld artrose en heupdysplasie zijn veelvoorkomende klachten bij Golden Retrievers. Het leven van een Golden Retriever wijzigt naarmate hij ouder wordt waardoor het van belang is dat hier met voeding ook op wordt ingespeeld.

Het aanbieden van senior hondenvoer betekent dat de voedingswaardes in dergelijk voer veel beter inspelen op de behoeftes van een senior Golden Retriever. Hierdoor is de kans op overgewicht aanzienlijk kleiner. Golden Retrievers zijn namelijk gevoelig voor overgewicht, iets wat je juist zou willen voorkomen. Dit komt doordat overgewicht en gezondheidsklachten bij Golden Retrievers hand in hand gaan. Overgewicht is zelfs de nummer één overlijdensreden bij Golden Retrievers.

Sommige baasjes geloven dat zij in plaats van het aanbieden van senior voer minder voer kunnen geven van het huidige voer om zo de voedingswaardes tegemoet te komen. Dit is echter niet het geval. Het betekent niet automatisch dat omdat jouw Golden Retriever minder beweegt je minder voer kan gaan geven van het huidige voer. Wanneer je dit doet krijgt jouw Golden Retriever juist te weinig voedingsstoffen binnen. Daarom is het verstandig om op dit moment over te stappen op senior hondenvoer.

Vanaf welke leeftijd geef je senior hondenvoer aan je Golden Retriever?

Onthoud: iedere Golden Retriever is anders. Het kan zijn dat de ene Golden Retriever behoefte heeft aan senior hondenvoer wanneer hij zes jaar is en andere Goldens pas met acht of negen jaar. Kijk altijd goed naar je hond zelf, merk je dat hij ouderdomsklachten krijgt en bijvoorbeeld meer slaapt? Of is jouw Golden nog zeer actief, sociaal en speels? Mocht je er niet uitkomen dan kan je altijd in overleg gaan met jouw dierenarts. Zij kunnen je hierin goed adviseren.

Over het algemeen bereikt een Golden Retriever een senior leeftijd op het moment dat hij 8 jaar is.

senior golden retriever in bos

Uit wat voor voedingsstoffen dient senior hondenvoer te bestaan?

Om je bejaarde vriend in optimale conditie te houden is het belangrijk om te weten waar senior hondenvoer uit dient te bestaan.

Eiwitten

Het meest belangrijke bij voer voor jouw senior Golden Retriever is een hoge waarde aan dierlijke eiwitten. In vergelijking met volwassen Golden Retriever hondenvoer blijven de eiwitten hetzelfde of zelfs meer. Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen, ze behouden onder andere de spiermassa van jouw Golden Retriever. De dierlijke eiwitten in het voer dienen afkomstig te zijn van vlees, vis en eieren. Deze bevatten belangrijke aminozuren die onder andere gewrichtsklachten bij jouw Golden Retriever kunnen voorkomen en zelfs kunnen verminderen. Alleen eiwitten van voldoende kwaliteit leveren voldoende van deze aminozuren, daarom is hoogwaardige senior hondenvoer van belang.

Vezels

Het hondenvoer voor jouw senior Golden Retriever dient uit voldoende vezels te bestaan om zo een goede ontlasting te behouden. De darmwerking van oudere Golden Retrievers kan op den duur teruglopen, daarom zijn voldoende vezels van belang.

Vetten

Vetten zijn van belang voor een optimale conditie van jouw hond, deze zorgen namelijk voor energie voor jouw Golden Retriever. Niet onbelangrijk, vetten zorgen ook nog eens voor smaak waardoor Golden Retrievers dit over het algemeen heel lekker vinden. Omega 3 en Omega 6 zijn belangrijk om jouw Golden Retriever gezond oud te laten worden. Deze vetten versterken onder andere het immuunsysteem en helpen ook bij gewrichtsklachten.

Vitamines en mineralen

Qua vitamines en mineralen gelden er geen andere richtlijnen voor senior Golden Retrievers in vergelijking met volwassen Golden Retrievers. Voldoende van deze zijn sowieso belangrijk, wel is het van belang om voor natuurlijke vitamines en mineralen te gaan. Synthetische toevoegingen worden minder goed opgenomen door jouw Golden Retriever.

Vocht

Of het nou een pup, volwassen of een senior Golden Retriever is, voldoende vocht is belangrijk! Biedt elke dag of zelfs elke maaltijd vers water aan aan jouw maatje. Mocht jouw Golden Retriever slecht drinken kun je aanvullend wat nat voer aanbieden om de vochtinname te verhogen. Een andere optie is om een beetje warm water over de brokken te gieten. Dit zorgt voor extra smaak én extra vocht. Win-win dus!

senior golden retrievers bij zee

Wat is het beste senior hondenvoer voor jouw Golden Retriever?

Bij onze zoektocht naar het beste hondenvoer voor jouw Golden Retriever zijn we uitgegaan van brokken. Dit komt doordat over het algemeen brokken (of droogvoer) het meeste wordt aangeboden aan honden in verband met het gemak van deze voeding. Het is namelijk lang houdbaar én Golden Retrievers vinden het vooral heel lekker. Wel hebben we de keuze gemaakt om kwalitatief en hoogwaardige voeding aan te raden. Hiervoor hebben wij onderzoek gedaan en ingrediënten bekeken. Ook hebben wij de meningen van andere Golden Retriever baasjes geraadpleegd.

Droog voer zorgt naast gemak ook voor een goede mondhygiëne doordat de droge brokken de tanden voor jouw hond schuren. Nat voer doet dit niet, maar zorgt wel voor extra vochtinname. Daarom raden we je aan om nat voer af en toe bij te voeren naast droogvoer en niet als primair voer aan te bieden.

De hondenbrokken die wij aanraden zijn allen gemakkelijk te bestellen via Brekz.nl. Dit is de goedkoopste online aanbieder van hondenvoer en snacks!

1. Orijen Senior

Orijen Hondenvoer senior

Orijen is een hondenvoer producent uit Canada dat naar onze mening het beste hondenvoer maakt. Daarom raden wij Orijen aan in alle levensfases van een Golden Retriever. Voor wat betreft het senior hondenvoer is het belangrijkste dat er voldoende eiwitten inzitten. Deze eiwitten dienen vooral uit dierlijke producten te komen. Hier voldoet Orijen Senior ruim aan met maar liefst 38%! De brokken worden op een natuurlijke manier geproduceerd waardoor er geen toegevoegde geur- kleur- of smaakstoffen zijn toegevoegd. Daarnaast worden de voedingsstoffen uit de ingrediënten zelf gehaald. Alleen zink wordt handmatig toegevoegd. Ook wordt het voer op een lage temperatuur bereid, waardoor de voedingsstoffen behouden blijven.

Voor wat betreft het hoge eiwitgehalte, dit kan voor sommige Golden Retrievers iets te hoog zijn, dit kun je dan merken aan bijvoorbeeld dunnere ontlasting. Wanneer dit het geval is kun je beter kiezen voor een type voer met een lager eiwitgehalte, zoals Acana (zie hieronder). 

Al met al is Orijen echt top voer voor een senior Golden Retriever! Het is compleet, vezelrijk, hoog eiwitgehalte en bevat voldoende vitamines en mineralen.

2. Acana Heritage Senior

Acana senior hondenvoer

De brokken van Acana zijn vergelijkbaar met de brokken van Orijen, ze worden namelijk in dezelfde fabriek geproduceerd in Canada.

Ook Acana maakt geschikte brokken voor senior Golden Retrievers, daarbij worden zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten gebruikt. Acana heeft aan de senior brokken ook voldoende eiwitten toegevoegd, maar liefst 32%. De eiwitten zijn voornamelijk afkomstig van dierlijke producten zoals vers toegevoegd vlees. Ook komen de meeste voedingsstoffen uit verse ingrediënten en zijn er geen kunstmatige ingrediënten toegevoegd.

Er zijn extra vezels aan toegevoegd wat kan zorgen voor een goede ontlasting en het vetgehalte is omlaag gebracht. Deze brok is dan ook geschikt voor de minder actieve Golden Retriever, met een lager vetgehalte wordt de kans op overgewicht namelijk kleiner.

Het enige nadeel is dat je dit voer dient af te wisselen met ander voer. Dat komt doordat er mogelijk een verhoogd risico is op taurine-tekort en hartproblemen (ook wel DCM genoemd). Het is onduidelijk of dit door enkel Acana voer komt maar wij zouden geen risico nemen.

Mocht je voor dit voer willen kiezen  dan kun je het afwisselen met het Orijen of Edgard & Cooper. Want ondanks dit is het een uitermate geschikt voer om te geven aan jouw senior Golden Retriever. Het is compleet, natuurlijk en zit bomvol mineralen en vitamines!

3. Edgard & Cooper Senior Verse scharrelkip en Noorse zalm

senior hondenvoer

Edgard & Cooper Senior is een zeer duurzaam alternatief voor senior hondenbrokken. Dit stralen ze al uit door middel van de verpakking, die van papier is. Deze variant bevat verse scharrelkip en verse noorse zalm als ingrediënten. Dit zijn licht verteerbare producten voor een senior Golden Retriever.

Het mooie achter de duurzame gedachte van Edgard & Cooper is dat ze dit ook terug laten komen in de keuze voor hun ingrediënten. Zo wordt er gebruik gemaakt van duurzaam gekweekte zalm en scharrelkip.

Het eiwitgehalte van de Edgard & Cooper Senior brokken is in vergelijking met Orijen en Acana iets lager, 21%. Wel is voor de gewrichten glucosamine en chondroïtine toegevoegd om gewrichtsproblemen te voorkomen of verminderen. Daarnaast worden de ingrediënten voor de brokken op een lage temperatuur bereid, 90 graden. Hierdoor blijven de voedingsstoffen beter behouden en komen ze in voldoende mate bij jouw Golden Retriever terecht!

Ook een plus, er zijn groentes en fruit toegevoegd zoals blauwe bessen, veenbes, broccoli en boerenkool. Als jouw hond niet goed op een hoog eiwitgehalte reageert is dit een fijne brok om aan te bieden, hij is compleet en erg duurzaam.

Hopelijk hebben we jou kunnen helpen bij het maken van een keuze voor het voer voor jouw Golden Retriever! Want alles wat we willen is uiteindelijk toch ook een gezonde oude dag voor jouw Golden vriend. Laat je ons weten wat voor voer jij geeft aan jouw senior?

Geef een reactie