Home » Home » De Beste Hondentuigjes voor Golden Retrievers in 2022 – alles wat je wilt weten!
hondentuigje golden retriever

De Beste Hondentuigjes voor Golden Retrievers in 2022 – alles wat je wilt weten!

Trekt jouw Golden Retriever veel aan de lijn? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een hondentuigje voor jouw Golden Retriever. Het kan goed zijn dat je overweldigd bent door alle informatie die er beschikbaar is en zie je door de bomen het bos niet meer. Vinden wij geheel begrijpelijk, alleen op bol.com kun je al tientallen hondentuigjes vinden. Daarom gaat dit artikel jou helpen om de beste keuze te maken voor een hondentuigje voor jouw Golden Retriever!

In dit artikel leggen we je uit:

 • Waarom je voor een hondentuigje kunt kiezen;
 • Welke verschillende tuigjes er zijn;
 • Hoe je je hond snel kan leren wennen aan een hondentuigje;
 • Wat de vijf beste hondentuigjes zijn voor Golden Retrievers in 2022;
 • Hoe je de juiste maat hondentuig kiest voor jouw Golden Retriever.

Waarom een hondentuigje voor jouw Golden Retriever?

Er zijn verschillende opties om je hond mee op pad te nemen, veel hondenbaasjes gebruiken daarvoor een halsband. Een halsband kan een goede optie zijn om te gaan wandelen met je Golden Retriever. Lees er alles over in dit artikel.

Voor sommige honden zijn halsbanden minder geschikt en kun je een tuigje overwegen. Dit kan voordelig zijn in de volgende situaties:

Een harnas vermindert het trekken aan de riem tijdens het uitlaten

Misschien herken je het, jouw Golden Retriever trekt aan de lijn tijdens het uitlaten omdat hij sneller vooruit wil dan jij. Een vervelende eigenschap die veel baasjes hun hond af willen leren. Een harnas kan dan zeker een uitkomst zijn!

Het doel is dan ook ‘lopen met een losse lijn’. Doordat jouw Golden Retriever met een harnas loopt met een klip bijvoorbeeld aan de voorkant van het harnas in plaats van op de rug (tussen de schouders) wordt het vrijwel onmogelijk om aan de lijn te trekken.
Door dit type harnas kan het lopen met jouw Golden Retriever weer plezierig worden voor beide!

Let op: bij sommige Golden Retriever werkt een harnas niet bij het verminderen van het trekken. Een harnas is dan ook géén quick fix. Mocht je merken dat het met enkel een harnas lopen niet werkt ga dan op zoek naar de oorzaak van het trekken. Wat daar goed bij kan helpen is de online cursus trekken aan de lijn van Van Maanen Loca. Zij hebben al meer dan 30 jaar ervaring in het trainen van honden. Zeker een kijkje nemen waard!

Een hondentuigje vermindert de druk aan de nek van jouw hond

Begrijp ons niet verkeerd, een halsband kan geschikt zijn om te lopen met jouw Golden Retriever als hij weet hoe dit werkt en niet trekt. Wanneer een hond niet goed getraind is in het lopen aan de lijn kan het zijn dat jouw Golden Retriever trekt.  

Het trekken aan een riem met een halsband is naast heel vervelend voor jou ook belastend voor je Golden Retriever. Door het trekken aan de riem kunnen de nekwervels van jouw hond permanent beschadigen. Ook kan de hals van je Golden Retriever beschadigen en kan hij gaan hoesten wanneer hij hard trekt. Wanneer je hond niet getraind is in het lopen aan een riem met een halsband is een tuig dus een oplossing omdat het de druk aan de nek wegneemt en verdeeld over de rug, schouders en borst. Hierdoor is het risico op blessures bij je Golden Retriever ook een stuk kleiner.

Daarnaast kan een hondentuigje comfortabeler zijn voor jouw Golden Retriever en kan het jou als baasje ook meer controle geven. Om deze redenen zie je in het straatbeeld ook veel meer hondenbaasjes met een tuigje wandelen.

wandelen met een harnas

Welke soorten hondentuigjes zijn er?

Net als bij halsbanden, zijn er verschillende soorten hondentuigjes. Wij gaan jou uitleggen wat de meest voorkomende soorten zijn en welke geschikt zijn voor Golden Retrievers. Houdt wel in gedachte dat het afhankelijk is van jouw Golden Retriever, zijn lichaam, zijn gedrag aan de lijn maar ook jouw eigen voorkeuren.

Borsttuig

Een borsttuig is een harnas dat, zoals de naam al doet vermoeden, horizontaal over de borst van jouw Golden Retriever loopt. Een goed voorbeeld van een borsttuig zijn de Julius K9 tuigen. Bij een borsttuigje doe je het tuigje over de kop van jouw hond en klik je hem vast bij de borst. Er zit vaak een klip aan de voorkant zodat je hond ook minder geneigd is om te trekken.

Nu zijn de meningen over borsttuigen wel verdeeld. Sommige mensen claimen dat de borsttuigen ervoor zorgen dat er onvoldoende ruimte is voor de hond om vrij te bewegen (bijvoorbeeld bij de schouderbladen). Echter weten wij ook dat veel Golden Retriever baasjes juist erg te spreken zijn over bijvoorbeeld de Julius K9 tuigen. Soms is het dus ook een kwestie van proberen. Mocht je denken dat een borsttuig toch niet geschikt is voor jouw Golden Retriever, dan kun je beter voor een Y-tuigje kiezen. Lees hieronder verder!

Borsttuig Julius K9 bij Golden Retriever
Voorbeeld Borsttuig

Y-tuig

Het Y-tuig staat bekent om zijn ergonomische fit. Het Y-tuigje zit als je voor je Golden Retriever staat als een Y om hem heen, vandaar de naam. Door het gebruik van het Y-tuig zijn de schouderbladen vrij waardoor je Golden vrij kan bewegen. Ook verminderd een goed zittend Y-tuig de druk aan het borstbeen. Een Y-tuig heeft in het midden op de rug vaak een ring zitten die de delen bij elkaar houden. Veel baasjes kiezen voor een Y-tuig vanwege de bewegingsvrijheid en de goede drukverdeling tijdens het wandelen.

Een voordeel van een Y-tuig is dat bij sommige modellen je het tuigje niet om zijn hoofd hoeft te doen en er ook niet hoeft in te stappen. Je kan het tuigje dan vastklikken op twee plaatsen waardoor je hem gewoon om zijn lijf kunt doen. Heel handig voor honden die dat niet fijn vinden.

Y-tuig Golden Retriever
Voorbeeld Y-tuig

H-tuig

Het H-tuig lijkt veel op een Y-tuig maar kun je herkennen wanneer je van boven op de rug van jouw hond kijkt, het tuigje lijkt dan op een H. Het verschil met een Y-tuigje is dat een H-tuig niet over de borst van jouw hond loopt. Ook zit een Y-tuig bovenop de rug vaak vast met een ring om de stof bij elkaar te houden terwijl dat bij een H-tuig al met stof aan elkaar zit. Het kan zijn dat een H-tuigje dus iets stugger is aan de bovenkant dan een Y-tuig.

Voorbeeld H-harnas
Voorbeeld H-tuig

Wat vinden wij het beste hondentuigje voor Golden Retrievers?

Gebaseerd op alle informatie die we hebben gekregen en gelezen om dit artikel  te schrijven zijn wij van mening dat een Y-tuigje ergonomisch het beste is voor Golden Retrievers. Ze hebben de vrijheid om te bewegen, de schouderbladen zitten niet ‘vast ’en door de vorm van het hondentuigje is er weinig belasting op het lichaam wanneer een hond zou trekken. Dit komt doordat de belasting wordt verdeeld over meerdere delen van het lichaam van je Goldenretriever (rug/borst) en niet enkel aan de nek (wat bijvoorbeeld het geval is bij gewone halsbanden).

Probeer vooral wat voor jou en je Golden goed past! Zo zijn alle honden (net als mensen) anders en kan het zijn dat een borsttuig voor jou wel goed werkt!

Hoe kies je de juiste maat hondentuig voor jouw Golden Retriever?

Voor deze vraag geldt eigenlijk maar één antwoord, meten is weten! Als je zeker wilt weten dat het door jouw gekozen hondentuigje de goede maat heeft kun je het beste je meetlint pakken.

Om de maat te bepalen moet je de grote van de borst opmeten van jouw Golden Retriever, dit doe je als volgt:

 • Zorg ervoor dat je hond stil staat;
 • Plaats 4 vingers vanaf de voorpoot van jouw Golden Retriever over zijn buik. Begin met meten vanaf de vinger die het verste bij de voorpoot vandaan is. Hier komt het tuigje ongeveer te zitten;
 • Meet vanaf dit punt de borst van je hond. Dit kun je doen met een meetlint of met een stukje touw wat je vervolgens weer naast het meetlint legt;
 • Weeg je hond gelijk ook even zodat je weet hoe zwaar jou golden Retriever is, soms is het gewicht ook van belang bij het aanschaffen van het tuigje;
 • Gebruik het gemeten aantal centimeters als richtlijn en bekijk de maat die daarbij hoort. Dit kan per hondentuigje verschillen.

Tip: een hondentuigje zit goed wanneer je twee vingers tussen het tuigje en jouw Golden Retriever kunt stoppen. Het tuigje is dan niet te groot en niet te klein!

Moet mijn hond wennen aan een hondentuig?

Wanneer jouw hond altijd gewend is geweest aan een halsband kan het zijn dat hij even moet wennen aan een tuigje. Logisch toch? Het kan een beetje gek voelen in het begin zo’n harnas om je heen. Jouw Golden Retriever kan dan in het begin ook proberen om te ontsnappen.

Het kan voor baasjes wel frustrerend zijn als je hond er alles aan doet om uit het tuigje te komen. Daarom hebben wij een aantal tips verzameld zodat jouw Golden Retriever gemakkelijk kan wennen aan het dragen van een tuigje.

 • Wanneer je het tuigje binnen hebt laat je Golden er dan eerst even aan ruiken. Leg het op de grond en laat jouw Golden Retriever even ‘kennismaken’ met het tuigje.
 • Als jij denkt dat jouw Golden Retriever gewend is aan het tuigje, kun je hem proberen om te doen. Mocht dit te snel zijn, dan kun je overwegen om je Golden ook te laten wennen aan het geluid van het hondentuigje. Maak bijvoorbeeld de clips los en vast zodat je hond went aan dit geluid.
 • Op het moment dat je het harnas omdoet verschillen de meningen van hondeneigenaren. Maak je het tuigje gelijk vast of laat je hem nog even los? Kijk hoe je hond reageert op het omdoen van het tuigje en maak afhankelijk daarvan je beslissing.
 • Beloon je Golden ook wanneer hij zich goed gedraagt met het tuigje om. Zo linkt je Golden Retriever het dragen van het tuigje aan iets positiefs.
 • Krijg je het harnas echt niet aan? Gebruik dan bijvoorbeeld snoepjes. Leg wat snoepjes op je hand en zorg dat je Golden zijn kop door het harnas moet doen om bij de snoepjes te komen. Herhaal dit meermaals dagelijks en je zult zien dat jouw Golden Retriever langzaam maar zeker gaat wennen aan het tuigje.
 • Wanneer je het tuigje om kunt doen zonder dat je hond tegenstribbelt en hij niet protesteert kun je verder met de volgende stap. We raden je aan om niet direct een grote ronde buiten te doen als dit moment aanbreekt. Laat de hond eerst eens rennen met het tuigje om in de tuin, of draag het in huis voordat je écht naar buiten gaat.
 • Als het bovenste allemaal goed gaat is jouw hond klaar om naar buiten te gaan! Kijk gedurende het proces hoe jouw hond op alle fases reageert en pas je daarop aan. Uiteindelijk komt het altijd goed!
Golden Retriever met tuig

De beste hondentuigjes voor Golden Retievers in 2022

Uiteraard hebben wij de 5 beste hondentuigjes uitgekozen. Onze voorkeur gaat uit naar Y-tuigjes zoals we al eerder hebben aangegeven maar voor de volledigheid hebben we ook wat andere tuigjes erin verwerkt die volgens ons geschikt kunnen zijn. Kies altijd wat voor jou en je hond goed voelt, maar dit lijstje kan zeker helpen als een leidraad bij het maken van een keuze.

S.Old hondentuigje Y-vorm

Dit is een goed voorbeeld van een kwalitatief Y-vormig hondentuigje! Het tuigje van S.Old is ergonomisch doordat het de gewrichten van jouw Golden niet belast. Het is gemaakt van nylon en katoen waardoor het soepel valt en heeft de vier verstelplekken waardoor het bijna voor iedere Golden Retriever geschikt is! Daarnaast heeft dit tuigje de volgende voordelen:

 • Het harnas heeft reflectienaden waardoor jouw hond zichtbaar is in het donker. Let wel op, de naden zijn alleen zichtbaar als er licht op schijnt! Draag daarom altijd een hondenlampje als je in het donker gaat wandelen (zoals bijvoorbeeld deze);
 • Het heeft een handvat aan de bovenkant waardoor je meteen kunt ingrijpen als dat  nodig is;
 • Daarnaast kun je je riem zowel op de rug als op de borst vastmaken;
 • Het tuigje is gemaakt van waterafstotend materiaal en is ademend bij warm weer.

Quzi Hondenharnas

Het Quzi harnas is uitermate geschikt voor grote honden zoals de Golden Retriever. Dit is ook weer een Y-tuigje waardoor jouw Golden de vrijheid heeft om te bewegen met zijn schouders en benen. Daarnaast is dit tuigje:

 • Gewatteerd waardoor het een groot draagcomfort heeft voor jouw hond en ademend is door het Oxford materiaal;
 • Reflecterend zodat jouw hond goed zichtbaar is;
 • Op drie punten verstelbaar zodat jij hem precies op maakt kan maken voor jouw hond;
 • Vast te maken met een riem op de borst en rug. Ook heeft dit harnas een handvat op de rug voor acute ingrepen;
 • Beschikbaar in twee verschillende kleuren (zwart en oranje).

Hurrta Weekend Warrior Eco Harness Hedge 80-100

Dit tuigje is geschikt voor de wat stoerdere Golden Retriever baasjes. Het is wederom een Y-tuigje dat een soepel borststuk heeft waardoor de juiste druk afgeeft tijden het wandelen en de nek ontlast. Het tuigje is geheel gevoerd en heeft een mosgroene kleur. Daarnaast beschikt het tuigje ook over de volgende eigenschappen:

 • De riem kan vast worden gemaakt aan de bovenkant van het tuigje en heeft een stoffen handvat waarmee je de hond direct kan corrigeren;
 • Het heeft een reflecterende bies op de bovenkant van het tuigje voor extra zichtbaarheid;
 • Het tuigje gaat gemakkelijk aan door de twee clips aan de zijkant, je Golden Retriever hoeft zelfs zijn poot er niet voor op te tillen.

Julius K9 Powertuig

Liever een fijn borsttuigje? Dan is de Julius K9 Powertuig een goede optie. Menig Golden Retriever baasje is je al voorgegaan en niet zonder reden. Julius K9 tuigjes staan bekend om hun stevigheid, en goede prijs/kwaliteit verhouding. Ook is er voor iedere maat Golden wel een K9 tuig omdat de maten gaan van 3XS tot 3XL en ze per stuk nog te verstellen zijn. Daarnaast is een Julius K9 hondentuig:

 • Duurzaam. Met een tuigje kun je jaren toe. Ook hebben de tuigjes een fraai design (diverse prints/kleuren). Er zit voor iedere Golden wel een geschikte tussen;
 • Een makkelijk harnas om aan te doen. Ook zit er een handvat op het tuigje en kan de riem worden vastgemaakt aan de bovenkant;
 • Een betrouwbaar tuigje, het merk bestaat al meer dan 25 jaar en streeft naar gebruiksgemak voor zowel hond als baasje;
 • Persoonlijk. De tuigjes kunnen bekleed worden met tekstlabels die met klittenband op het harnas zitten. Ook zitten er reflecterende aspecten op het tuigje voor goede zichtbaarheid in het donker.

Hurrta Hondentuig H Harnass

Het Hurta tuigje is zoals de titel al doet vermoeden een H-tuig. Het is gemaakt van duurzaam materiaal en is makkeljik verstelbaar. Dit komt doordat het zowel op de borst als op de rug versteld kan worden. Hierdoor is de verdeling van de druk tijdens het wandelen mooi verdeeld en wordt de nek niet belast. Het Hurrta Harnas heeft:

 • Een handvat en een ring op de rug om je hond mee aan te lijnen;
 • Hippe prints, dit is echt een design harnas voor een vriendelijk prijsje;
 • De binnenkant van het harnas is zacht waardoor het prettig draagbaar is voor jouw Golden;
 • Het harnas is uitgerust met reflecterende elementen én wordt geleverd met een reflecterende bedel die op iedere gewenste plek vast gemaakt kan worden voor extra zichtbaarheid.

Wij hopen dat jij op basis van dit artikel een goede keus hebt kunnen maken voor een harnas voor jouw Golden Retriever. Laat ons weten wat jouw ervaringen zijn in de reacties!

Geef een reactie