Home » Home » Golden Retrievers vs. Labradors: de verschillen tussen deze twee hondenrassen!
Twee Golden Retrievers

Golden Retrievers vs. Labradors: de verschillen tussen deze twee hondenrassen!

Ben jij als (toekomstig)baasje op zoek naar een geschikt hondenras dat bij jou of bij jouw gezin past? Grote kans dat zowel Golden Retrievers vs. Labradors de revue passeren, en dat is niet vreemd. Beide honden beschikken over een lief karakter, die met veel soorten gezinnen te combineren zijn.

Golden Retrievers worden niet voor niks in één adem met Labradors genoemd. Op het eerste gezicht lijken deze hondenrassen veel op elkaar en mocht jij geen hondenkenner zijn of je hier nooit in verdiept hebben, dan zijn de verschillen nauwelijks van elkaar te onderscheiden. 

Wil jij weten wat het verschil is tussen een Golden Retriever vs. Labrador? Lees dan snel verder om er direct achter te komen wat de twee hondenrassen precies allemaal van elkaar onderscheidt.

Wat zijn de verschillen tussen een Labrador en Golden Retriever? 

De verschillen tussen Golden Retrievers vs. Labradors zijn in principe vrij duidelijk op te merken. Tenminste, als je weet waar je naar moet kijken. 

Er zijn enkele specifieke kenmerken waaraan je de verschillen tussen de twee rassen snel op kan merken – niet alleen qua uiterlijk, maar ook in hun gedrag en de manier waarop je ze op dient te voeden. Hieronder hebben we ze allemaal voor je op een rijtje gezet!

golden retriever puppy

Uiterlijk

Als je kijkt naar het uiterlijk van Golden Retrievers vs. Labradors, dan zijn er een aantal kenmerken die er direct uit zullen springen, en we beginnen bij de meest onmiskenbare: namelijk de vacht van de twee honden. Zo hebben Golden Retrievers een langharige vacht, in tegenstelling tot Labradors die over een kortharige vacht beschikken. 

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de kleur, die bij een Golden Retriever altijd blond en licht van kleur is. Labradors kunnen ook een lichte vachtkleur hebben, maar deze kan net zo goed bruin of zwart zijn. De lichte vachtkleur van een Labrador kunnen we ook aanduiden als goud.

Hoewel de vacht een duidelijk verschil is tussen de twee hondenrassen, is de algehele lichaamsgrootte dat niet. Zet je een Golden Retriever en Labrador naast elkaar staan, dan valt de een niet veel groter uit dan de ander. Wel is het zo dat een Labrador net een paar centimeter boven de schofthoogte van een Golden Retriever uit kan steken. Zo kan een Labrador uitgroeien tot 62 centimeter, en een Golden Retriever tot 61 centimeter in hoogte.

Karaktereigenschappen 

De karaktereigenschappen van een hondenras zijn voor een groot deel allesbepalend. Deze geven namelijk duidelijk weer of een hond aansluit bij jouzelf, jouw levensstijl en bij jouw gezin. 

Veel mensen kennen de karaktereigenschappen van Golden Retrievers vs. Labradors niet of nauwelijks. De eigenschappen van beide hondenrassen worden hieronder voor je beschreven, om zo eventuele verschillen in kaart te kunnen brengen. Om te beginnen met de karaktereigenschappen van een Golden Retriever:

 • Hoge intelligentie
 • Zeer betrouwbaar
 • Erg vriendelijk; ook naar andere baasjes of honden
 • Sportief met een goede conditie
 • Beschermend
 • Zijn dol op iedere vorm van aandacht
 • Niet snel ongeduldig 
 • Een goede combinatie met (jonge)kinderen 

De karaktereigenschappen van een Labrador zien er als volgt uit:

 • Betrouwbaar
 • Hoge intelligentie
 • Zeer geschikt om getraind te worden
 • Vrolijk
 • Lief
 • Sportief
 • Zijn erg aardig en rustig naar (jonge)kinderen toe 

Heb jij een keus gemaakt en ga je voor een Golden Retriever? Lees dan ons artikel over alle puppy benodigdheden voor een Golden Retriever HIER!

Verzorging

De verzorging van een hond is ontzettend breed. Vanzelfsprekend gaat het hier om vachtverzorging, maar óók om het geven van aandacht. Dit alles moet ervoor zorgen dat jouw trouwe viervoeter in een goede conditie én gezondheid blijft verkeren. Hoe ziet dit eruit bij een Golden Retrievers en Labradors? 

Golden Retriever

Een Golden Retriever heeft een vrij dikke vacht, die bestaat uit twee verschillende lagen. De vacht verhaart het hele jaar door uit, maar dit is twee keer per jaar het heftigst en dit heet de rui. Om deze losse haren zoveel mogelijk te verwijderen, is borstelen een zeer effectief middel. 

Een Golden Retriever mag je wekelijks een behandeling geven met een speciale hondenborstel of handschoen. Zit hij in de rui? Schroom niet om dit dan iedere dag te doen. Ook een periodieke douche mag niet ontbreken, om zo nare luchtjes en viezigheid tegen te gaan. Om te voorkomen dat de huid uit gaat drogen, mogen deze honden om de 3 tot 4 weken een fijne douchebeurt krijgen.

labrador puppy

Labrador

Labradors beschikken over een kortere vacht dan Golden Retrievers, waardoor je bij Labradors minder snel lange, losse haren terug zult vinden. Echter, net als bij Golden Retrievers, beschikken ook Labradors over een vacht die uit twee lagen bestaat

Oók een Labrador mag dus wekelijks tot dagelijks geborsteld worden. In de rui mag dit vanzelfsprekend wat vaker worden herhaald, om losse haren te verwijderen. Omdat de korte vacht van een Labrador van zichzelf minder snel vies wordt, is eens per maand een douchebeurt meer dan voldoende.

Beweging 

Over verzorging gesproken, beweging staat hier natuurlijk mee in verbinding. Dit zorgt ervoor dat honden in een goede conditie blijven, hun energie kwijtraken, uitgedaagd worden én de gewrichten soepel blijven. 

Zowel een Golden Retriever als een Labrador hebben beide behoefte aan een hoge uitlaatfrequentie. Op deze manier krijgen ze uitdaging, kunnen ze hun energie kwijt én krijgen ze de kans om in contact te komen met andere honden. Minimaal drie tot vier keer op een dag uitgelaten worden – dat hebben deze hondenrassen meer dan nodig.  

Waarom heeft een Golden Retriever voorkeur volgens ons?

Nu je het blogbericht tot en met hier gelezen hebt, ben je vast nieuwsgierig naar een concluderend eindoordeel. Uiteindelijk kunnen wij niet voor jou bepalen of jouw voorkeur uitgaat naar een Golden Retriever of naar een Labrador. Dit is en blijft een zeer persoonlijke keuze. 

Wel moeten wij eerlijk bekennen, dat wij zelf toch nog een lichte voorkeur hebben voor de Golden Retriever. 

De verzorging van dit hondenras is zeer laagdrempelig en ook de karaktereigenschappen maken dat dit hondenras bij vrijwel ieder gezin past. Deze vrolijke viervoeters kunnen goed overweg met andere mensen, zijn altijd in voor een uitdaging en zijn erg betrouwbaar van aard. 

Golden Retriever en Labrador

Conclusie – Duidelijke verschillen tussen Golden Retrievers vs. Labradors 

Golden Retrievers vs. Labradors verschillen duidelijk van elkaar. Hoewel beide hondenrassen overeenkomsten hebben met elkaar, is in dit artikel duidelijk naar voren gekomen wáár de verschillen in zitten, en natuurlijk ook hoe hiermee om te gaan. 

Maar uiteindelijk is het natuurlijk aan jou als (toekomstig) baasje om te bepalen waar jouw voorkeur naar uitgaat. Wel kunnen wij zelf concluderen dat onze voorkeur uitgaat naar een Golden Retriever. Zijn vriendelijke aard, karaktereigenschappen én verzorging maken dit de perfecte gezinshond! En jij? Welke trouwe mensenvriend wil jij binnenkort aan je zijde hebben?

Geef een reactie