Home » Home » De geschiedenis van de Golden Retriever, de historie van dit geweldige ras!
Geschiedenis Golden Retrievr

De geschiedenis van de Golden Retriever, de historie van dit geweldige ras!

Sta jij op het punt om een Golden Retriever aan te schaffen en wil je exact weten wat je in huis haalt voordat je een definitieve keuze maakt? Dan is het handig om onderzoek te doen naar het karakter van de Golden Retriever en of die bij jou en je gezinssituatie past. Daarnaast wil je misschien ook weten wat de oorsprong en geschiedenis is van de Golden Retriever. Dan ben je op de juiste pagina beland, wij vertellen je alles over de geschiedenis van dit lieve dier!

De Golden Retriever

Het karakter van de Golden Retriever is veelzijdig. Je zou hem vandaag de dag ook wel kunnen omschrijven als typische familiehond. Dat is ook zeker de reden waarom de Golden Retriever een van de populairste hondenrassen is tegenwoordig. Golden Retrievers zijn sociaal, loyaal en zeer intelligent.

Wat veel mensen echter niet weten is dat de Golden Retriever van origine een jachthond is. De Golden Retriever werd vroeger namelijk gebruikt als jachthond om op onder andere watervogels te jagen. Dit verklaart ook meteen zijn liefde voor water! Daarnaast heeft de Golden Retriever een ‘Gouden Greep’ wanneer hij apporteert. Dit doet hij namelijk met een zachte-mond greep.

Geschiedenis van de Golden Retriever

De Naam

In dit artikel nemen we je mee naar de herkomst van de Golden Retriever, te beginnen met de naam. De naam van de Golden Retriever komt voort uit twee dingen. ‘Golden’ houdt verband met zijn kleur, die oorspronkelijk een beetje geel/goudachtig is. ‘Retriever’ is afkomstig van het Engelse werkwoord ‘To Retrieve’ wat apporteren of ophalen betekent. Zoals aangegeven is de Golden Retriever namelijk een slimme hond met van nature een goed jachtinstinct dat gek is op spelletjes en apporteren. Leuk feitje toch!

De Schotse Historie

Het ontstaan van de Golden Retriever brengt ons terug naar eind 1800 in de Schotse Hooglanden, waar een zekere meneer Dudley Marjoribanks, later vooral bekend als Lord Tweedmouth, de eerste Golden Retrievers fokte. Dit deed hij op zijn landgoed genaamd Guisachan House, wat onder Golden Retriever liefhebbers nog steeds zeer bekend is. De eerste Golden Retriever was een combinatie van zijn in Brighton aangekochte hond Naus, de enige geel-kleurige puppy tussen een nest vol zwarte Wavy Coated Retrievers. Ergens rond 1868 is Nous gekruist met Belle, een leverkleurige Tweed Water Spaniel. De Tweed Water Spaniel is inmiddels een uitgestorven ras. Hieruit kwamen vier goudgele pups, Crocus, Cowslip, Primrose en Ada. Deze vier pups vormen de basis voor wat wij nu kennen als de Golden Retriever.

Lord Tweedmouth is vervolgens gaan doorfokken met de goudgele pups, met Wavy- en Flat Coated Retrievers, nog een Tweed Water Spaniel en een Red Setter. Om de lijn door te zetten fokte Lord Tweedmouth voornamelijk met de goudgele pups en een aantal zwarte. Zijn voornaamste doel was om een goede jachthond te creëren voor de elite in Schotland. Af en toe gaf hij pups weg aan vrienden en bekenden die de honden dan gebruikte voor de jacht.

De geschiedenis van de Golden Retriever is nauwgezet vastgelegd door Lord Tweedmouth in een leren boekje wat na zijn overlijden boven water kwam. De familie van Lord Tweedmouth heeft dit altijd keurig bewaard. Inmiddels is het boekje te vinden bij de Engelse hondenvereniging The Kennel Club. Dit boekje geeft de oorspronkelijke fokgeschiedenis van de Golden Retriever weer.

Lord Tweedmouth overleed in 1894. De daaropvolgende Lord Tweedmouth zette geen registratie voort wat een gat oplevert in de geschiedenis van het ontstaan van de Golden Retriever.

Verdere verloop van de ontwikkeling van de Golden Retriever

Uiteindelijk rond 1906 deden deze honden ook mee aan hondenshows onder de naam Wavy of Flat Coated Retrievers in een afwijkende kleur. In 1911 werd het ras officieel erkend door de Engelse Kennel Club als Retriever – Yellow or Golden en uiteindelijk in 1920 als Golden Retriever.

In 1913 werd er tevens in Engeland een officiële Golden Retriever Club opgericht die ervoor zorgde dat er een rasstandaard voor de Golden Retriever kwam.

House Guisachan is door de jaren overgegaan naar verschillende eigenaren en uiteindelijk vervallen. Het is nu nog maar een fractie van wat het ooit was, het landgoed van 20.000 acres is over de jaren opgedeeld en bijgebouwen zijn gesloopt. House Guisachan is inmiddels een ruïne. In 2018 heeft de non-profit organisatie FriendsofGuisachan.org er voor gezorgd dat er nabij House Guisachan een levensgroot bronzen beeld werd geplaatst van een Golden Retriever ter ere van het 150-jarig bestaan van het ras. Het beeld staat naast een beeld van Lord & Lady Tweedmouth en kan gevonden worden in het Schotse Hoogland dorp Tormich.

In hetzelfde jaar heeft de Friends of Guisachan ervoor gezorgd dat de bomen rond de ruïne werden geruimd en zijn zij begonnen aan een campagne om de ruïne te verstevigen. De ruïne wordt nu veel bezocht door Golden Retriever liefhebbers die een eerbetoon willen brengen aan het voorouderlijke huis van hun lieve Golden Retriever.

Golden Retriever Knuffelen

Golden Retriever ontwikkeling in Nederland

Je kunt je er nu niets bij voorstellen aangezien de Golden Retrievers het derde populairste hondenras is in Nederland. Maar voor 1956 was het ras helemaal nog niet zo bekend in ons land! Dit kwam doordat de Golden Retrievers af en aan werden gebruikt als jachthond in Nederland, maar niet meededen aan bijvoorbeeld hondenshows. Binnen het jachtveld werden de Golden Retrievers wel gewaardeerd om hun kunsten.

Na de tweede wereldoorlog heeft mevrouw Van Schelle-S’Jacobs twee Golden Retriever teefjes uit de beroemde Engelse Pennard Kennal naar haar kennel in Nederland, de van Staverden Kennel. De honden die ze fokte werden puur voor de jacht gebruikt wat de bekendheid van de Golden Retriever in Nederland nog niet ten goede kwam.

De resultaten van mevr. Van Crevel-Oss leverden meer resultaat op voor de populariteit van de Golden Retriever. De Golden Retrievers die zij uit Engeland ophaalde legden de basis voor de bekende Brittanic-Kennel. Mevr. Van Crevel-Oss deed in 1956 mee aan een apporteerwedstrijd met een van haar Golden Retrievers die zij ook nog won!

Golden Retriever Club Nederland

Op 10 maart 1956 is de Golden Retriever Club Nederland opgericht. Het doel van deze club is het bij elkaar brengen van fokkers, liefhebbers van het ras en jagers en om informatie te verschaffen en met elkaar te delen over Golden Retrievers. Later, in 1964, heeft de club ook een fokadvies vast laten leggen wat nog steeds wordt gehandhaafd.

De club heeft zeker bijgedragen aan de groei en populariteit van het ras, maar dit komt natuurlijk ook door de honden zelf. Veel meer mensen zijn gaan inzien dat Golden Retrievers lieve, loyale honden zijn die zowel geschikt zijn voor het gezinsleven als voor de jacht! Het is niet voor niets dat Golden Retrievers momenteel het derde populairste ras zijn in Nederland!

We hopen dat we jou hebben kunnen informeren over de geschiedenis van de Golden Retriever. Was jij al bekend met de Schotse geschiedenis van deze vrolijke viervoeter? Laat het ons weten in de reacties!

Geef een reactie