Ben jij de eigenaar van een lieve Golden Retriever? Of heb je een ander hondenras? Met de feestdagen in aantocht breekt er een spannende periode aan. Vooral voor je trouwe viervoeter zijn deze dagen beladen. Oud en Nieuw staat immers niet alleen in het teken van oliebollen en champagne. In veel provincies is vuurwerk afsteken nog steeds toegestaan. Nee, het is geen fijne aangelegenheid voor hond. Misschien zoek je daarom naar tips voor honden met vuurwerkangst.
Kom vuurwerkangst bij je hond bekend voor? En wil je daarom graag weten hoe je het comfortabel voor hem of haar maakt? In dit artikel delen we naast vuurwerktips, ook handige informatie. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.
Inhoud
Waarom heeft mijn hond vuurwerkangst?
Vuurwerk en een hond is niet de allerbeste combinatie. Nu zijn alle honden verschillend en dat betekent dat niet iedere viervoeter begint te shaken bij vuurwerk. Merk jij echter dat je Golden Retriever een vuurwerkangst heeft? Misschien vraag je je af wat daar de oorzaak van is. Het komt immers niet uit de lucht vallen, toch?
Voor een deel wel. De zintuigen van honden zijn zeer ontwikkeld. Vooral hun neus en oren doen het onwaarschijnlijk goed. Honden ruiken meer dan 100.000 keer beter dan mensen. Hetzelfde geldt voor het gehoor. Alles komt 5 keer harder en beter binnen dan bij ons mensen. Dan kun je je vast wel voorstellen hoe hard het geluid van een vuurpijl of rotje moet klinken voor viervoeters.
Harde geluiden associëren honden met bedreigende situaties en dat maakt dat ze angstig kunnen reageren.
Daarbij zijn er ook veel honden die een negatieve associatie hebben gekregen met vuurwerk en daar speelt hun baasje een rol bij. Wanneer een hondeneigenaar angstig reageert op vuurwerk, dan neemt een hond dit als vanzelf over. Hetzelfde geldt voor troosten en geruststellen. Deze situaties zijn voor een hond alleen maar bevestigend dat vuurwerk angstaanjagend hoort te zijn. Hierdoor ontwikkelt een hond vuurwerkangst en blijft dit de komende jaren nog een rol spelen.
Wat zijn de symptomen van vuurwerkangst bij honden?
Als baasje weet je precies wanneer je viervoeter zich niet prettig voelt. Hetzelfde geldt voor een vuurwerkangst bij honden. Nu kun je je vast wel indenken hoe je hond zou reageren als hij bang is.
Toch hebben we enkele symptomen op een rijtje gezet waaraan je een vuurwerkangst kunt herkennen – mocht je voor het eerst een hond in huis hebben:
- Weigert drinken en eten
- Onrustig
- Trillen
- Staart tussen zijn of haar benen
- Blijft bij jou in de buurt
- Luistert niet
- Weigert een voet over de drempel te zetten
Heeft je hond een vuurwerkangst? Bekijk deze vuurwerk tips eens
Een hond is niet van de een op de dag genezen van zijn angst. Zoals je eerder kon lezen, is het gehoor van onze viervoeters nu eenmaal gevoelig. Daar doen we weinig aan. Moeten we het bijltje erbij neerleggen? Nee, gelukkig niet. Er zijn enkele vuurwerk tips die zorgen voor meer comfort. Deze willen we graag met je delen.
- Geef zelf het goede voorbeeld: Je hebt eerder kunnen lezen hoe honden een negatieve associatie krijgen met vuurwerk. Jij als baasje bent in deze situatie een belangrijke schakel. Als je hond bang is voor vuurwerk, geef dan het goede voorbeeld aan hem of haar. Blijf zo rustig mogelijk en reageer ook niet op een harde knal of felle lichtflits.
- Haal je hond niet te veel aan: We vinden het als baasje onwijs vervelend om te zien wanneer onze honden angstig zijn. Het liefst knuffel je je hond plat of ben je gul met hondensnoepjes. Dit zijn echter bevestigen dat zijn of haar angst terecht is.
- Kauwen zorgt voor ontspanning: Kauwen is voor honden een uitlaatklep. De bewegingen zorgen voor ontspanning en laten vervolgens endorfine vrijkomen in de hersenen. Endorfine is een natuurlijk medicijn voor stress. Dat kan je hond wel gebruiken op Oudjaarsdag. Zorg daarom voor voldoende kauwsnacks en speelgoed. Kies bijvoorbeeld voor dit hondenkauwspeeltje!
- Geef je hond toegang tot zijn of haar eigen plekje: Ook honden trekken zich graag terug. Bijvoorbeeld bij te veel prikkels. Angstige situaties zijn eveneens aanleidingen voor honden om een eigen plekje op te zoeken. Zorg dat de hondenmand of bench toegankelijk blijft op Oudjaarsdag. Laat je hond ook met rust als hij of zij zich terugtrekt.
- Beperk het geluid: Sluit je ramen en deuren. Op deze manier demp je het geluid.
- Wandel op gezette tijden: Vuurwerk mag in Nederland pa na 18:00 afgestoken worden. Laat je hond voor die tijd even uit.
Wat is vuurwerkangst training voor honden?
De bovengenoemde punten geven duidelijk weer hoe je je hond meer comfort kunt bieden bij vuurwerk. Je kunt echter ook kiezen voor een vuurwerkangst training.
Tijdens deze training leer je je hond geleidelijk aan om met vuurwerk en harde knallen om te gaan. Dit wordt gedaan middels geluidsfragmenten – bijvoorbeeld via YouTube video’s. Hierbij begin je door het geluid op zijn zachtst te zetten, waarna je dit opbouwt. Een hond blijft vuurwerk oncomfortabel vinden, maar door een vuurwerkangst training kun je de grootste angsten al dempen. Harde geluiden kun je natuurlijk ook met huis-tuin-en-keukenmiddelen nabootsen.
Deze trainingen kun je zelfstandig vanuit huis uitvoeren. Daarnaast zijn er ook (online) trainingen van professionals.
Op zoek naar een goede vuurwerkangst training voor jouw hond? Zoek dan niet verder en neem een kijkje op de website van ‘Van Maanen Loca‘, een gecertificeerd hondentrainings instituut met onder andere een speciale vuurwerkansgt training. Al 1000+ andere baasjes gingen je voor!
Zitten er voor- en nadelen aan medicijngebruik?
Stress bij een hond poets je niet zomaar weg. Er bestaan echter wel speciale medicijnen die het stressniveau bij honden omlaag brengen. Twijfel je hierover? We bespreken de voor- en nadelen met je.
Medicijnen voor vuurwerkangst zijn niet volledig waterdicht. Wel is het voor een hond gemakkelijker om te ontspannen.
De nadelen van medicijnen voor vuurwerkangst zijn echter groter dan je zou verwachten. Zo dien je ruim van tevoren te beginnen met kalmerende middelen. Doe je dit niet, dan heeft het nauwelijks tot geen effect op de dag zelf. Daarnaast kunnen honden last krijgen van allerlei nare bijwerkingen. Zo kan de gevoeligheid voor geluid toenemen en raken ze gedesoriënteerd.
Bespreek de mogelijkheden altijd met de dierenarts. Hij of zij kan je van het beste advies voorzien. Daarnaast heb je verschillende vuurwerktips voor honden gekregen. Deze kunnen een groot verschil maken.
Hopelijk helpen deze tips jouw en jouw hond om de jaarwisseling goed door te komen dit jaar! Heb jij nog tips of trics? Laat het ons dan vooral weten in de reacties!